MORGONDAGENS DAGSTIDNING – måndag 26 februari 2024

måndag 26 februari 2024

Experter: Nordkorea hackade inte Sony

publicerad 28 december 2014

De senaste veckorna har stort fokus legat på filmbolaget Sony Pictures som hävdar att man blivit hackade av Nordkorea. Men enligt flera experter kan man inte skylla på Nordkorea för hackningen.

Sony Pictures, som äger filmstudion Columbia, utsattes innan jul för en hackerattack och flera känsliga e-postmeddelanden från höga chefer på filmbolaget har läckt ut. Sony Pictures vd Michael Lynton har beskrivit det hela som den ”mest omfattande hackerattacken i USA:s historia”.

Från början lade bland annat FBI och Sony skulden på Nordkorea eftersom detta sammanföll med premiären av filmen ”The Interview”. Filmen handlar om två amerikanska journalister, spelade av James Franco och Seth Rogen, som får i uppdrag att lönnmörda Nordkoreas president Kim Jong-un.

Men flera it-experter är tveksamma om verkligen det var Nordkorea som låg bakom attacken. Scott Borg, som är en fristående forskare kring it-säkerhet, tror inte att Nordkorea har kapaciteten att kunna hacka ett bolag som Sony Pictures.

– Det är bortom den kompetensnivå som de har, säger han till CNN.

Sony Pictures, som har dragits med ekonomiska problem, kan dock nöja sig med att ”The Interview” fått större uppmärksamhet än vad någon kunde tro för en månad sedan, vilket har satt igång spekulationer på internet kring om det hela bara var ett stort PR-trick från Sonys sida.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!Mer från förstasidan

Share via
Missa inte en nyhet igen!

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev idag!

Ta del av ocensurerade nyheter – fria från industriintressen och politisk korrekthet från Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning – varje vecka.

Send this to a friend