Klart för medicinsk apartheid i Europa: ”Digitalt grönt certifikat” ska gälla även inom EU-länderna

Coronarepressionen

publicerad 15 april 2021
- av Markus Andersson
EU lanserar nu det man kallar "digitalt grönt certifikat" som ska avgöra vem som får nyttja sina medborgerliga rättigheter eller inte.

De totalitära planer som kritiker varnat för och innebär att icke-vaccinerade bland annat ska kunna nekas att resa utomlands  – men också förvägras att besöka kultur- eller idrottsevenemang i det egna landet – ser nu ut att bli verklighet i Europa. Under onsdagen enades EU-länderna om att ta fram det man kallar för ”digitalt grönt certifikat” redan till den 26 juni.

Passet ska förutom att användas för att kontrollera om medborgarna har vaccinerat sig också visa huruvida de har testats för covid-19 och om dessa test visat positivt eller negativt resultat. Kritiker pekar på att innehållet dessutom på sikt förväntas bli ännu mer omfattande för att avgöra vilka medborgare som har rätt att röra sig fritt i samhället och inte.

Från EU-håll påstår man att det är viktigt att det så kallade vaccinationspasset lanseras redan till turistsäsongen i sommar och Sveriges digitaliseringsminister Anders Ygeman (S) är mycket positiv till det medicinska apartheid-system man nu kommit överens om att införa i Europa.

– Det är en bra överenskommelse och det är bra att vi nu vet vad som gäller för vaccinationsbevisen i fortsättningen, säger han.

Någon oro för passens totalitära, integritetskränkande och diskriminerande natur ger han heller inte uttryck för i en intervju med statliga SR, men däremot oroar han sig över praktiska och tekniska bekymmer. Exempelvis nämner han att dessa datamängder ännu inte finns samlade på ett bra sätt, något han hoppas man kommer hinna färdigt med till den 26 juni.

De gemensamma EU-vaccinationspassen innebär att alla vaccin som godkänts av den europeiska läkemedelsmyndigheten EMA också måste accepteras av de individuella EU-länderna. Utöver detta får länderna själva bestämma om de ska acceptera även andra vaccin, exempelvis från Ryssland eller Kina.

Man konstaterar också att EU-länderna även fortsättningsvis också har möjlighet att införa ytterligare repression i form av att sätta resande i karantän och liknande åtgärder.

Enligt SR kommer EU-intyget även att kunna användas på en nationell nivå. I Sverige kan det alltså exempelvis bli aktuellt att bevisa att man har tagit vaccinet för att få gå på konserter eller på idrottsevenemang.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.