Europol varnar för Chat GPT

publicerad 7 april 2023
- av Markus Andersson
Chat GPT kan underlätta för cyberbrottslingar som själva har begränsad teknisk kunskap.

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


4360 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Den AI-styrda chattroboten Chat GPT och liknande tjänster riskerar att användas vid desinformationskampanjer, bedrägerier och omfattande cyberbrottslighet, varnar Europol i en ny rapport.

AI-verktyg som Chat GPT har fått stor uppmärksamhet på senare tid och diskussionerna har varit många om de möjligheter och potentiella risker teknologin kan föra med sig.

EU:s gemensamma polisbyrå konstaterar i rapporten att den virtuella assistenten riskerar att missbrukas av kriminella som vill ägna sig åt olika former av bedrägerier och manipulation och att “tjänstens förmåga att skapa mycket realistisk text gör det till ett användbart verktyg för nätfiske”.

Förmågan att ”återskapa språkmönster kan användas för att imitera specifika individers eller gruppers talstil”, konstaterar man vidare och menar att tjänsten kan användas av kriminella aktörer för att vilseleda och lura offer.

Punkt nummer två berör tjänstens förmåga att producera ”autentiskt klingande text” i mycket stor skala – vilket enligt Europol gör Chat GPT till ett utmärkt verktyg för den som vill producera desinformation och propaganda med mycket liten egen ansträngning.

Den tredje och sista punkten handlar om cyberbrottslighet. Europol noterar att Chat GPT ”kan producera kod i ett antal olika programmeringsspråk” och att detta kan vara en ”ovärderlig resurs” för brottslingar som själva inte har någon större teknisk kunskap men som vill framställa skadlig kod.

I takt med att tekniken utvecklas och nya modeller blir tillgängliga blir det allt viktigare för de brottsbekämpande myndigheterna att hålla sig i framkant för att kunna förutse och förhindra missbruk”, konstaterar man vidare.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!