Europol slog ut VPN-tjänsten Safe Inet

publicerad 6 januari 2021
- av Sofie Persson

Europol har meddelat att man genom en operation satt VPN-tjänsten Safe-Inet ur spel.

Safe-Inet ska i över tio år ha kallats ett av de bästa anonymiseringsverktygen på internet. Den internationella polisorganisationen Europol har nu meddelat att VPN-tjänsten Safe-Inet ”neutraliserats” under en operation måndagen den 21 december.

Enligt Europols pressmeddelande gjordes tillslag i Nederländerna, Tyskland, USA, Schweiz och Frankrike under en operation ledd av Reutlingen-polisen i Tyskland med hjälp av lokala poliser. I tillslaget menar man ska ha avslöjat över 250 organisationer runt om i världen som varit föremål för spioneri av användare på Safe-Inet. Europol ska ha meddelat dessa organisationer om situationen.

Ingen har arresterats än, men enligt Europol arbetar ett flertal länder med att identifiera nyckelfigurer och användare av Safe-Inet.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.