EU snickrar på regelverk för förinstallerade applikationer och datadelning

publicerad 16 oktober 2020
- av Sofie Persson
EU vill att insamlad data i kommersiellt syfte inte bara ska vara tillgänglig för Google och Apple.

Inom EU kan det nu bli svårare för storföretag att få fördelar genom sina egna system och applikationer, samtidigt kan användare får större valfrihet.

Under den senaste tiden har Apple och Google fått mycket kritik riktad mot bolagens mobila plattformar, detta med spelutvecklaren Epic Games i framfarten. Men det här är långt ifrån första gången Apple och Google får ta emot klagomål. Till exempel så rapporteras det med jämna mellanrum att EU bötfäller mobiljättarna eller startar utredningar om att de använder konkurrenshämmande metoder.

Nu skriver Financial Times, enligt Sweclockers, att EU snickrar på flera nya direktiv med de stora teknikföretagen i åtanke. Vissa handlar om krav på att användare ska ha möjlighet att avinstallera applikationer som tillverkarna skickar med sina enheter. Till exempel i Android-enheter medföljer bolagets webbläsare, röstassistent och andra tjänster, något företaget tidigare dömts för att dra konkurrensmässig nytta av.

Ett annat förslag handlar om den data som Google och Apple samlar in genom de egna operativsystemen eller de förinstallerade applikationerna. I dagsläget kan den här datan användas i kommersiellt syfte, till exempel via skräddarsydd reklam. Om detta förslag röstas igenom menar EU att data som används i sådant syfte måste bli tillgängligt även för konkurrerande företag.

Sedan talas det även om att bannlysa funktioner som att exempelvis sökresultat för Google Chrome lyfter Googles egna produkter högre än konkurrenternas alternativ. Hur de slutgiltiga förslagen formuleras och när de tas upp för omröstning återstår att se. Framtiden får också utvisa hur teknikjättarna anpassar sina produkter och tjänster för de eventuella förändringarna av spelreglerna.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!