Enkelt att spåra och avlyssna mobiltelefoner

publicerad 20 april 2016
Underrättelsetjänster har undanlåtit att rapportera om hur lätt det är att avlyssna mobiltelefoner vilket också kan utnyttjas av kriminella

I ett färskt avsnitt av 60 Minutes på CBS så visar tyska hackare hur enkelt det är att avlyssna och övervaka en mobiltelefon, så länge du kan telefonnumret.

I programmet har hackaren Karsten Nohl inte tillgång till några andra uppgifter än mobiltelefonens nummer, men lyckas ändå spåra denna via triangulering av mobilmaster och därefter avlyssna telefonens samtal och se sms som mottagits. Detta görs genom att utnyttja bristerna i systemet Signaling System Seven (SS7), som används av mobiloperatörer i hela världen.

Enligt Nohl så använder inte bara hackare, utan också säkerhetstjänster systemets brister för att avlyssna och spionera på människor som bedöms vara intressanta av olika skäl. Nohl menar vidare att dagens mobiltelefoner inte på något sätt är säkrare än gårdagens och att det genom dessa går att övervaka en människas hela liv.
Kongressledamot Ted Lieu, som var den vars mobiltelefon blev avlyssnad och spårad, beskriver det hela som skrämmande och upprörande och har nu begärt att bristerna som möjliggör övervakning av befolkningens mobiltelefoner ska undersökas, och om möjligt åtgärdas.

 

Se hela inslaget i 60 Minutes här.


 


Liknande artiklar:

Eftersom du läser det här…

Nya Dagbladet är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning. Vi ägs inte av några mediekoncerner eller utländska riskkapitalbolag. Vi styrs inte av industriintressen eller någon politisk korrekthet.

Men att driva fri oberoende media kostar. Med ditt stöd kan vi fortsätta att växa och bli en verkligt utmanande kraft till de gamla mediehusen.

Stöd oss via Swish på 123 611 3021, PayPal eller via andra alternativ på denna länk.

Tack för ditt stöd!