De disparata färgerna på emojier avsåg att representera människor på ett bredare sätt. I praktiken har det samtidigt gjort många osäkra på vilken emoji som är god etikett att använda eller inte beroende på sammanhang, uppmärksammar den amerikanska public service-kanalen NPR.
Det kan konstateras att till synes vardagliga områden har blivit allt mer politiska. Svenska plåster har anklagats för att vara ”för ljusa”, spanska frimärken rasistiska eftersom mörka frimärken sålts billigare än ljusa, en beige färgburk där färgen beskrivits som “hudfärg” har upprört vissa aktivister som menar att detta signalerar att det finns en ”vithetsnorm” i europeiska samhällen.
Mot den bakgrunden har den relativt nya mångfalden av färgtoner på emojis gjort många osäkra på hur de ska användas “korrekt”.
Heath Racela är tre fjärdedelar europeiskättad och en fjärdedel filippinsk och tycker själv det är svårt att veta vilken emoji han skall använda. Ofta använder han den traditionella gula eftersom han anser att den är ”neutral”.
– Jag är väldigt blek och ljus i hyn, men använder jag en vit emoji känns det som att jag sviker mitt filippinska jag. Använder jag dock en mörkare emoji, som representerar vad jag ser när jag tittar på min familj är det inte vad resten av världen ser, och då brukar människor döma mig, menar han.
Sarai Cole från Kalifornien identifierar sig själv som svart amerikan. Hon använder en emoji som matchar hennes hudton. Hon berättar att hon har vänner som ibland skickar mörka emojier till henne, fast de själva är ljushyade.
– Det förvirrar mig, säger hon.
Jennifer Epperson från Hudson identifierar sig själv på samma sätt men menar att hon använder olika emojier beroende på vem hon kommunicerar med.
– Jag använder den gula tonade för professionella inställningar, och sedan använder jag den mörkbruna emojin för vänner och familj. Jag har inte den emotionella kapaciteten att blanda in raser i den professionella fattningen, menar hon.
Den gula emojin, som från början kommer från den gula smiley-gubben, anses av de flesta vara neutral och används av många just av detta skäl. Enligt Andrew McGill, skribent på The Atlantic, används den vita emojin ytterst sparsamt av just vita människor – för att man upplever det som att man gör sitt ursprung explicit och att man är rädd för att det ska uppfattas som negativt.
Vissa vill dock hävda att den gula emojin inte heller skulle vara neutral. Författarinnan Zara Rahman menar att man kan jämföra det med serien The Simpsons – där det finns gula karaktärer som representerar vita, eftersom det i serien finns karaktärer av annan härkomst. Varför man sammankopplar emojier med The Simpsons är dock oklart.
Rahman menar samtidigt att det inte finns några säkra svar på hur emojier “ska” användas.
– Kanske förändras det beroende på tidsepok och beroende på sammanhanget, tillägger hon.
Fakta: Emoji
En emoji är ett ideogram som används i elektroniska meddelanden och webbsidor för att förmedla en känsloyttring eller komplettera skriven text med information i bild. De har sitt ursprung från smileys men skapades av japanska Shigetaka Kurita. De lanserade för japanska mobiler redan 1999. 2019 var världens mest använda emoji "Face with Tears of Joy".
Källa: Wikipedia