Elon Musk vill skapa Chat GPT-konkurrent

publicerad 20 april 2023
- av Markus Andersson
Elon Musk hävdar att han vill skapa en "sanningssökande" AI-tjänst.

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


14 150 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Entreprenören och mångmiljardären Elon Musk låter meddela att han planerar att ta fram ett bättre alternativ till chattboten Chat GPT – och anklagar samtidigt den Microsoftfinansierade AI-tjänsten för att vara programmerad av ”vänstervridna experter” som ”lärt chatboten att ljuga”.

Musk, som bland annat äger Tesla och Twitter, anklagade i en intervju med Fox News Tucker Carlson Googles vd Larry Page för att inte bry sig om eller förstå hur AI-säkerhet fungerar.

– Jag kommer att starta någonting som jag kallar för TruthGPT, eller en maximalt sanningssökande AI som försöker förstå universums natur.

– Jag tror att detta kanske är den bästa vägen till säkerhet i hänseendet att en AI som bryr sig om att förstå universum sannolikt inte kommer att förinta mänskligheten eftersom vi är en intressant del av universum, fortsätter han.

Enligt källor till nyhetsbyrån Reuters har Musk redan anlitat flera av Googles AI-forskare som ska arbeta med att utveckla tjänsten.

Det kan också noteras att Elon Musk tidigare varnat för riskerna med AI och att han fortfarande anser att AI har ”potentialen” att förgöra den mänskliga civilisationen.

Musk var även en av medgrundarna till Open AI som ligger bakom Chat GPT – men hoppade av bolagsstyrelsen redan 2018 eftersom han behövde fokusera på sitt arbete med Tesla och Space X istället.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!