Efter påtryckningar – X begränsar iranska medier

Nätcensuren

publicerad 19 februari 2024
- av Markus Andersson
X-ägaren Elon Musk och Israels president Isaac Herzhog - november 2023.

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


1760 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Den sociala medieplattformen X, tidigare Twitter, har tagit bort verifieringarna från konton tillhörande en rad iranska medier.

Den iranska statskanalen Press TV anklagar X för att vika sig för Israellobbyns påtryckningar och menar att dessa försöker motarbeta medier som avslöjar israeliska brott under det pågående kriget i Gaza.

Ett flertal konton kopplade till iranska nyhetssajter och mediekanaler har blivit av med sina blå och gyllene ”bockar” som tidigare visade att det rörde sig om verifierade konton.

Kontona begränsades på onsdagen efter en rapport från övervakningsgruppen Tech Transparency Project (TTP), som kritiserade X för att tillhandahålla betalda premiumtjänster till mer än ett dussin konton tillhörande individer och grupper som är föremål för den amerikanska regeringens sanktioner.

Det handlade bland annat om konton tillhörande Irans engelsk-, arabisk- och spanskspråkiga nyhetskanaler Press TV, Al-Alam och Hispan TV, samt för Tasnim News Agency, Islamic Republic News Agency (IRNA), Mizan och PadDolat, den iranska regeringens officiella informationswebbplats.

Det faktum att X kräver att användarna betalar en månads- eller årsavgift för premiumtjänsten tyder på att X genomför finansiella transaktioner med dessa konton, vilket kan utgöra ett brott mot amerikanska sanktioner”, stod det bland annat att läsa i rapporten.

“Israellobbyn ökar trycket”

I en kommentar lät ansvariga för X meddela att man ”granskat rapporten och kommer att vidta åtgärder vid behov” – åtgärder som alltså bland annat bestod i att avlägsna de iranska mediernas verifieringar.

Press TV menar att plattformens agerande ”kommer vid en tidpunkt då den israeliska lobbyn har ökat trycket på media som avslöjar israeliska brott i sitt folkmordskrig mot Gazaremsan” och att ”X-ägaren Elon Musk har gett efter för det israeliska trycket”.

Man pekar också på att ägaren Elon Musk nyligen besökte Benjamin Netanyahu i Israel, att palestinska slagord förbjudits på plattformen och att pro-palestinska journalister också blivit bannlysta från X och att detta då ska ses som belägg för att Musk och X inte är neutrala, utan tydligt pro-israeliska i konflikten.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!