Efter censuren – allt fler ryssar väljer VPN

Nätcensuren

publicerad 22 april 2022
- av Markus Andersson
En VPN-tunnel gör det möjligt för användare att komma åt material som blockerats i landet.

Rysslands censur och beslut att blockera ett flertal populära sociala medier och utländska nyhetssajter har lett till att allt fler ryssar väljer att använda sig av VPN-tjänster för att komma runt internetrestriktionerna. Makthavarna arbetar i sin tur hårt för att göra det svårare att använda sig av tekniken.

Tech Radar noterar att den ryska kommunikationsbyrån Roskomnadzor den 11 mars annonserade att den populära sociala medieplattformen Instagram blockeras och att installationer av VPN-tjänster bara dagar efter detta nådde rekordnivåer – över 11 000 procent mer än normalt.

Rysslands beslut att blockera de sociala mediejättarna motiverades primärt med att Instagram och Facebook beslutat att tillåta uppmaningar om våld riktade mot Rysslands president Vladimir Putin och ryska soldater samt för att ryska medier och nyhetskällor censurerats och diskriminerats.

Att populära tjänster som Instagram blockerats i Ryssland ska vara en av anledningarna till den ökade efterfrågan på VPN-tjänster – en annan ska vara att det på grund av censur och blockeringar blivit allt svårare för ryssar att få tillgång till medier som den ryska staten klassat som fientliga.

I Sverige och EU kan liknande censur och begränsningar noteras – men att det då istället handlar om att sajter som påstås vara pro-ryska eller sprida rysk propaganda censureras. Bland annat har de ryska medierna RT och Sputnik blockerats.

Dagen innan den ryska blockeringen av Instagram trädde i kraft slog även sökordet ”VPN” rekord och eftersöktes då fler gånger än någonsin tidigare.

Tech Radar rapporterar också att Ryssland under kriget, med hänvisning till federal lagstiftning, fått Google att avlista och dölja över 36 000 länkar kopplade till VPN-tjänster och att det framöver kan bli betydligt svårare för ryska medborgare att ta del av innehåll som blockerats eller censurerats.

VPN-leverantören Surfshark hävdar vidare att man sett en försäljningsökning på 3 500 procent i Ryssland jämfört med innan kriget i Ukraina och menar att många ryssar aktivt letar efter sätt att komma runt den strikta censuren.

Utöver ansträngningarna att göra det svårare för landets befolkning att ta del av VPN-tekniken har hundratals domäner också blockerats i landet – dels ukrainska medier men också liberala utländska mediekanaler som BBC och Deutsche Welle.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.