Duckduckgo vänder – börjar manipulera sökresultat

Nätcensuren

publicerad 15 mars 2022
- av Markus Andersson
Gabriel Weinberg - grundare och vd för Duckduckgo.

Sökmotorn Duckduckgo har tidigare profilerat sig som ett integritets- och yttrandefrihetsvänligt alternativ till Google och andra sökjättar. Nu meddelas dock att man kommer att manipulera sökresultat och gömma undan webbsidor som man menar sprider rysk desinformation.

I ett uppmärksammat inlägg på Twitter skriver företagets vd och grundare Gabriel Weinberg att han ”äcklas” av Rysslands invasion av Ukraina och den humanitära katastrof denna orsakar och att man därför beslutat att ”nedranka” sökresultat som man hävdar kan kopplas till rysk desinformation.

Förutom att nedprioritera sajter förknippade med desinformation så placerar vi också ofta nyhetsmoduler och informationsrutor överst i DuckDuckGos sökresultat (där de ses och klickas på oftast) för att lyfta fram kvalitetsinformation för ämnen med snabb händelseutveckling”, skriver han vidare.

Beskedet har lett till hård kritik där många menar att Duckduckgo inte bör manipulera några sökresultat överhuvudtaget. Vidare undrar många hur det ska avgöras vad som är desinformation och inte samt vem som ska anlitas för att på ett objektivt sätt avgöra detta. Många är också kritiska till att det är bara är påstådd propaganda från den ena parten som ska gömmas undan och censureras.

Er neutralitet var vad som gav er värde. Nu har ni blivit Google 2 – den fattigare versionen av samma wokeism”, konstaterar användaren kpharck.

Även om dina känslor är korrekta så förlorar du all trovärdighet genom att utnämna dig själv till domare som ska avgöra vad som är desinformation och inte”, skriver användaren Dyor_Fudd.

Snälla förklara i detalj hur ni ska bestämma vad som är och inte är kvalitetsinformation. Vem är inblandad? Vilka är deras kvalifikationer och erfarenheter? Vilka kriterier, regler och procedurer använder de sig av? Vem kontrollerar detta och hur går det till?” undrar användaren andrewsnape4.

Det generella huvudskälet till att många valt att använda Duckduckgo har varit just bilden av att företaget dels inte samlar in data från användare som Google och heller inte ägnar sig åt politiska utspel eller ställningstaganden och inte heller censurerar eller begränsar sina sökresultat. I och med detta ställningstagande konstaterar många att sökmotorn nu i hög grad tappar i trovärdighet.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.