Dreamfilms grundare döms till fängelse

publicerad 14 maj 2017

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


4360 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Fängelsestraff väntar för de fyra personer som grundade streamingsajten Dreamfilm. Dessutom ska de betala ut ett miljonskadestånd till Svensk filmindustri, SF.

Efter långa och hårda kampanjer från amerikansk och svensk filmindustri valde polisen att agera och genomförde i början av 2015 flertalet razzior mot olika streamingsajter. bland annat mot Tankafetast, Pirathub, Swefilmer och Dreamfilm. I fjol väcktes åtal mot de fyra männen som grundade Dreamfilm.

Nu har domen mot männen, två från Östergötland och två från Stockholms län, bakom Dreamfilm kommit. Linköpings tingsrätt dömer de två männen som har haft hand om annonsintäkterna av sajten till tio månaders fängelse för upphovsrättsbrott samt medhjälp till upphovsrättsbrott. De två andra får sex respektive åtta månaders fängelse. De låga straffen beror på att var och en döms för sitt eget handlande och att de inte hade agerat i samförstånd under händelseförloppet, skriver Aftonbladet.

Utöver fängelsestraffet måste de fyra männen även betala ett sammanlagd skadestånd till Svensk filmindustri på över 1,3 miljoner kronor. Svensk filmindustri begärde dock att de fyra männen skulle betala hela 10 miljoner kronor i skadestånd, vilket tingsrätten alltså tyckte var för mycket.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!