IT/Övervakning

Dreamfilms grundare döms till fängelse

Fängelsestraff väntar för de fyra personer som grundade streamingsajten Dreamfilm. Dessutom ska de betala ut ett miljonskadestånd till Svensk filmindustri, SF.

Efter långa och hårda kampanjer från amerikansk och svensk filmindustri valde polisen att agera och genomförde i början av 2015 flertalet razzior mot olika streamingsajter. bland annat mot Tankafetast, Pirathub, Swefilmer och Dreamfilm. I fjol väcktes åtal mot de fyra männen som grundade Dreamfilm.
Nu har domen mot männen, två från Östergötland och två från Stockholms län, bakom Dreamfilm kommit. Linköpings tingsrätt dömer de två männen som har haft hand om annonsintäkterna av sajten till tio månaders fängelse för upphovsrättsbrott samt medhjälp till upphovsrättsbrott. De två andra får sex respektive åtta månaders fängelse. De låga straffen beror på att var och en döms för sitt eget handlande och att de inte hade agerat i samförstånd under händelseförloppet, skriver Aftonbladet.

Utöver fängelsestraffet måste de fyra männen även betala ett sammanlagd skadestånd till Svensk filmindustri på över 1,3 miljoner kronor. Svensk filmindustri begärde dock att de fyra männen skulle betala hela 10 miljoner kronor i skadestånd, vilket tingsrätten alltså tyckte var för mycket.

 


Liknande artiklar:

Eftersom du läser det här…

Nya Dagbladet är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning. Vi ägs inte av några mediekoncerner eller utländska riskkapitalbolag. Vi styrs inte av industriintressen eller någon politisk korrekthet.

Men att driva fri oberoende media kostar. Med ditt stöd kan vi fortsätta att växa och bli en verkligt utmanande kraft till de gamla mediehusen.

Stöd oss via Swish på 072 722 01 72, PayPal eller via andra alternativ på denna länk.

Tack för ditt stöd!