Dansk polis censurerar Youtube-konkurrent

publicerad 3 juni 2021
- av Markus Andersson

De senaste dagarna har det varit omöjligt för ett stort antal danskar att besöka videotjänsten Bitchute. Det är den danska polisen som har beordrat censuren eftersom man hävdar att plattformen tillhandahåller ”desinformation” kopplat till coronaviruset.

Många användare som försöker gå in på Bitchute får upp ett meddelande där det framgår att polisens enhet för cyberbrottslighet har blockerat hemsidan eftersom det finns anledning att tro att den bryter mot landets lagstiftning ”som har en bakgrund i eller koppling till coronapandemin i Danmark”.

Hemsidan är blockerad på grund av ett beslut från domstolen. Om polisen har beslutat att blockera en hemsida så kommer beslutet att lämnas in till rätten inom 24 timmar”, står det vidare att läsa tillsammans med information att den som registrerat hemsidan kan kontakta Danmarks nationella polis.

Noterbart är att det alltså inte enbart är enskilda videoklipp som har blivit censurerade eller bortplockade utan att sajten är helt blockerad för ett stort antal danska internetanvändare och att dessa inte kan ta del av något som helt innehåll på sajten.

På Twitter menar danska användare att landets censur allt mer påminner om vad som händer i diktaturen Kina och att Danmark håller på att förvandlas till ”en helt fascistisk polisstat”. Många undrar också om blockeringen i själva verket inte strider mot Danmarks grundlag som bland annat var tänkt att motverka censur.

Det är inte första gången Bitchute angrips av ett land. Nyligen valde Australien att göra sitt yttersta för att blockera plattformen och innan dess har sociala mediejättar som Twitter gjort det omöjligt att länka till Bitchute och bannlyst alla användare som postar länkar dit.

Google har även tagit bort Bitchutes app från sin appbutik – något som gjort det betydligt svårare att ta del av innehållet på mobiltelefonen eller surfplattan.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!