Clubhouse raderar bilder för användare i Afghanistan

publicerad 25 augusti 2021
- av Martin Nilsson

Mot bakgrund av talibanernas maktövertagande har den sociala media-appen Clubhouse nu gått ut med att man vidtagit åtgärder för att skydda integriteten och säkerheten för appens användare i Afghanistan.

I samband med att talibanerna nu har återfått kontrollen i Afghanistan har många människor försökt få bort foton på sina sociala medier och telefoner som kan visa en koppling till västvärlden eller den tidigare afghanska regeringen.

Under förra veckan återställde företaget tiotusentals biografier och foton bland sina afghanska användare och gjorde även att dessa användare inte blev lika synliga i sökningar. En talesman för Clubhouse menar att åtgärderna inte påverkade användarnas följare, och att alla ändringar kan ändras tillbaka om en användare önskar att göra det. 

Clubhouse har även skickat ut påminnelser till de afghanska användarna att det är tillåtet med pseudonymer om det är nödvändigt för att att värna mänskliga rättigheter eller för säkerhetsändamål. Företaget menar att man vidare konsulterat med experter på ”våldsbejakande extremism” att hjälpa till med att utforma tillvägagångssättet man valt.

Facebook följer efter Clubhouse och lade i torsdags till säkerhetsåtgärder för användare i Afghanistan, bland annat en funktion som gör det enkelt att dölja sin vänlista samt ett verktyg till användarna för att snabbt kunna låsa sitt konto, rapporterar The Verge.


Fakta: Clubhouse

Clubhouse är en audiofokuserad social medieplattform som grundades så sent som 2020 av Paul Davison och Rohan Seth men som snabbt vuxit i popularitet. Grundarna själva beskriver Clubhouse som "ett utrymme för avslappnade ljudkonversationer med vänner och andra intressanta människor runtom i världen”.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.