Brasiliansk domstol beordrar tillfällig blockering av Telegram

publicerad 29 april 2023
- av Redaktionen

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


14 150 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


En federal domare i Brasilien beslutade nyligen om en tillfällig avstängning av meddelandeappen Telegram, på grund av att företaget inte samarbetat med federal polis gällande utredningar om “extremistiska chattgrupper”. Appens blockering, hävdar man, skall vara en del i landets kamp mot ökande skolvåld.

Flertalet användare har rapporterat att de inte kunnat använda Telegram efter att lokala operatörer följt domstolsbeslutet. Google och Apple beordrades också att blockera appen. Böterna för icke följsamhet höjdes till 1 miljon reals (cirka 200 000 dollar) per dag.

Brasiliens federala regering fokuserar på att bekämpa skolvåld genom att hålla sociala medieplattformar ansvariga för att inte ta bort innehåll som uppviglar till våld. Telegram överklagar det brasilianska domstolsbeslutet, och appen förväntas vara otillgänglig i landet tills tvisten är över.

Appens grundare Pavel Durov skriver i ett inlägg i sin personliga kanal på plattformen att Telegram kan komma att lämna den brasilianska marknaden på grund av blockeringen. Durov menar att myndigheternas krav om att lämna ut användardata är ”tekniskt omöjliga” att tillgodose och att det därför blir enklast att lämna landet.

Telegram har sedan tidigare lämnat länder som Kina, Iran och Ryssland till följd av liknande krav på att lämna ut data.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!