Bill Gates och Rockefeller vill implementera digitala ID-handlingar på miljarder människor

publicerad 28 april 2020
- av Isac Boman
Ett RFID-chipp.

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


8570 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Under flera års tid har en “allians” för projektet ID2020 bestående av bland annat Microsoft, Rockefeller Foundation och vaccinlobbyorganisationen Gavi haft som målsättning att alla världens människor ska kunna identifiera sig digitalt, med en identitetshandling som är giltig hela livet. Kritiker menar dock att den typ av ID-handlingar man efterlyser kommer att missbrukas för att kontrollera och övervaka människor.

I sitt manifest konstaterar ID2020 att det är en “universell mänsklig rättighet” att kunna identifiera sig och att vi lever i en digital era där den biten har blivit ännu viktigare. Trots detta, menar man, har över en miljard människor inga möjligheter att identifiera sig, något man säger sig vilja lösa genom att ta fram digitala id-handlingar som ska vara “tillgängliga” för alla.

Målsättningen att de identitetshandlingarna ska implementeras på alla människor i hela världen, även om man samtidigt för fram att det främst är fattiga människor och flyktingar som kan tänkas ha störst behov av dessa.

Bakom initiativet ID2020 står förutom Microsoft och Rockefeller Foundation även vaccinlobbyorganisationen Gavi, konsultfirman Accenture och designfirman Ideo. Stödjer projektet gör även diverse humanitära organisationer som Mercy Corps och Kiva.

På sin hemsida argumenterar man för att de digitala id-handlingarna i den utvecklade världen oftast inte står under användarens kontroll, utan lagras på servrar och platser som användaren saknar kontroll över, något som man hävdar sig vilja ändra på. Man uttrycker vidare bekymran över att över en miljard människor inte har några ID-handlingar alls, ännu mindre digitala sådana.

Vi tror på att individer måste ha kontroll över sina egna digitala identiteter, inklusive hur personlig data samlas in och delas vidare. Alla bör kunna belägga sin identitet inom institutionella och nationella gränser och över tid. Privatliv, mobilitet och uthållighet är nödvändigt för att digitala id-handlingar på ett meningsfullt sätt ska stärka och skydda individer”, skriver man i sitt manifest.

Man förklarar vidare att man vill att den digitala id-handlingen enkelt ska kunna flyttas utan att modifieras och att den ska vara med användaren ”hela livet” och inte behöva bytas ut. Det framgår inte på hemsidan om detta ske ske genom ett inopererat chipp i kroppen eller inte, men däremot konstaterar man att ID2020 stödjer “teknisk forskning” och “innovation” i syfte att hitta en hållbar modell för digitala identitetshandlingar.

I ett samarbete med regeringen i Bangladesh och vaccinalliansen Gavi har alliansen bakom ID2020 tagit fram ett datoriserat program där man kan kartlägga vem som har blivit vaccinerad och inte och fler länder bedöms sannolika att ta efter Bangladesh.

Det faktum att de digitala id-handlingarna används tillsammans med vaccinationsprojekt har mött mycket kritik och vållat olika typer av spekulationer i samband med coronakrisen. Youtubern Syrian Girl ser det exempelvis som möjligt att ID2020 kan komma att utnyttjas för att administrera tvångsvaccinationer och för att implementera id-handlingarna biologiskt i människors kroppar som ett led att stärka den digitala kontrollapparaten.

Brev från den ID2020:s verkställande direktör Dakota Gruener som berättar om ett möte för projektet 2016 i FN:s högkvarter i New York. Gruener har tidigare arbetat med vaccinlobbyorganisationen Gavi som också är en del av ID2020-alliansen.

 

På olika forum diskuteras ID2020 och tvångsvaccinering flitigt, och hur man ska agera om dessa i framtiden skulle komma att bli obligatoriska.

Kommer fungera alldeles finfint att implementera en sådan idé i Sverige, oavsett vad folk här i tråden säger. Det kommer och fixas och trixas med mjuk psykologisk krigsföring under en utdragen tid. Den enskilda såväl som massans perception kommer att attackeras och med tidens tand kommer man sakteliga att bryta ner all slags opposition, dumförklara och presentera införandet som saklig och till slut livsnödvändig.”, menar bland annat en användare på Flashback.

De flesta som följer nyheterna numera vet att Bill Gates sagt att livet inte blir normalt igen förrän alla 7 miljarder har vaccinerats och att utförd vaccination skall kunna kontrolleras, t.ex. genom digitala certifikat. Finns ingen privat aktör som donerar lika mycket till WHO som Bill Gates. För någon dag sedan donerade han ytterligare några miljarder. Initiativ som obligatorisk vaccination kan definitivt rekommenderas av WHO.”, skriver en annan.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!