Utrikes

Ministerns vision: ”År 2030 lever vi gott utan ett privatliv”

Ida Auken på World Economic Forum

Ida Auken, som var Danmarks miljöminister 2011-2014, har målat upp sin vision över hur världen kommer se ut år 2030. Bland annat har den enskilda individens integritet och privatliv helt försvunnit, samtidigt som världen blivit en mycket bättre plats tack vare robotar.

Det är i en artikel som publicerats på World Economic Forums hemsida under kategorin Global Agenda och Den fjärde industriella revolutionen som Auken skriver med rubriken: ”Välkommen till 2030. Jag äger ingenting, har inget privatliv och livet har aldrig varit bättre”. Auken företräder Radikale Venstre i det danska Stortinget. Hon målar nu upp sin vision om framtiden:
”Välkommen till år 2030. Välkommen till min stad – eller ska jag säga, “vår stad”. Jag äger inte någonting. Jag äger inte en bil. Jag äger inte ett hus. Jag äger inte några apparater eller några kläder. Det kan verka konstigt för dig, men det verkar rimligt för oss i denna stad. Allt du tidigare såg som en produkt har istället blivit en tjänst. Vi har tillgång till transport, boende, mat och allt vi behöver i vårt dagliga liv”, skriver Auken i artikeln och fortsätter:

”När artificiell intelligens och robotar tog över så mycket av vårt arbete hade vi plötsligt tid att äta gott, sova gott och umgås med andra människor. Begreppet rusningstid existerar inte längre längre eftersom det arbete som vi gör kan göras när som helst.”

Eftersom allting övervakas existerar inte något privatliv längre. Men det är hon beredd att köpa:

– All in all, it is a good life.

Hon beskriver också hur människor som vände sig emot övervakningen, robotarnas styrning och moderna politiska systemet lever parallella liv utanför städerna.

– Dem bekymrar mig.

World Economic Forum samlar årligen några av världens främsta mäktigaste beslutsfattare inom politik och näringsliv. Forumet har en stor påverkan på den globala politiska och ekonomiska agendan. 


Liknande artiklar:

Eftersom du läser det här…

Nya Dagbladet är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning. Vi ägs inte av några mediekoncerner eller utländska riskkapitalbolag. Vi styrs inte av industriintressen eller någon politisk korrekthet.

Men att driva fri oberoende media kostar. Med ditt stöd kan vi fortsätta att växa och bli en verkligt utmanande kraft till de gamla mediehusen.

Stöd oss via Swish på 072 722 01 72, PayPal eller via andra alternativ på denna länk.

Tack för ditt stöd!