Ida Auken på World Economic Forum
Mirko Ries

Ministerns vision: ”År 2030 lever vi gott utan ett privatliv”

Publicerad 13 december 2016, uppdaterad kl. 1:21

Ida Auken, som var Danmarks miljöminister 2011-2014, har målat upp sin vision över hur världen kommer se ut år 2030. Bland annat har den enskilda individens integritet och privatliv helt försvunnit, samtidigt som världen blivit en mycket bättre plats tack vare robotar.

Det är i en artikel som publicerats på World Economic Forums hemsida under kategorin Global Agenda och Den fjärde industriella revolutionen som Auken skriver med rubriken: ”Välkommen till 2030. Jag äger ingenting, har inget privatliv och livet har aldrig varit bättre”. Auken företräder Radikale Venstre i det danska Stortinget. Hon målar nu upp sin vision om framtiden:

Annons:


”Välkommen till år 2030. Välkommen till min stad – eller ska jag säga, “vår stad”. Jag äger inte någonting. Jag äger inte en bil. Jag äger inte ett hus. Jag äger inte några apparater eller några kläder. Det kan verka konstigt för dig, men det verkar rimligt för oss i denna stad. Allt du tidigare såg som en produkt har istället blivit en tjänst. Vi har tillgång till transport, boende, mat och allt vi behöver i vårt dagliga liv”, skriver Auken i artikeln och fortsätter:

”När artificiell intelligens och robotar tog över så mycket av vårt arbete hade vi plötsligt tid att äta gott, sova gott och umgås med andra människor. Begreppet rusningstid existerar inte längre längre eftersom det arbete som vi gör kan göras när som helst.”

Eftersom allting övervakas existerar inte något privatliv längre. Men det är hon beredd att köpa:

– All in all, it is a good life.

Hon beskriver också hur människor som vände sig emot övervakningen, robotarnas styrning och moderna politiska systemet lever parallella liv utanför städerna.

– Dem bekymrar mig.

World Economic Forum samlar årligen några av världens främsta mäktigaste beslutsfattare inom politik och näringsliv. Forumet har en stor påverkan på den globala politiska och ekonomiska agendan.

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andras åsikter. Du är själv juridiskt ansvarig för vad du skriver. Du måste ha en godkänd kommentar för att kunna kommentera fritt. Du har rätt att vara anonym. Läs våra fullständiga regler här

 • buscador

  Som taget ur Orwells 1984. Partimedlemmar som inte ens äger sin egen kropp och proleterna i utkanten av centralmaktens intresse annat än för lite avskjutning för att hålla det eviga kriget igång.

  • Som taget ur Agenda 21 och Agenda 2030. Hennes dröm är alla andra intelligenta och medkännande människors värsta mardröm. Hoppas att jag om jag fortfarande lever är en av dom människorna som lever utanför storstäderna. En av dem som hon fruktar.

 • Lybeck

  Kommunistutopier i ny(liberal) tappning. Ingen skall äga nånting, men allting kommer finnas tillgängligt 24/7. Jo tjena.

 • buscador

  Tysk kvinna sparkas utför trappa i T-bana

  https://www.youtube.com/watch?v=koMMk3zAKYY

  • buscador

   Killen är identifierad, men har flytt hem till Bulgarien, som är ett EU-land. Nu får väl etiken visa hur Bulgarien ämnar hantera detta. Om ett EU-land skyddar sina brottslingar från brottspåföljd i ett annat EU-land visar det den etiska nivån på EU-bygget.

 • Bertil Andersson

  Vill bara påpeka att Vänstre i DK är detsamma som högern i Sverige. De radikale Vänstre är doch ett mittenparti.

  • Bertil Andersson

   För att det skall snurra ihuvudet ordentligt så är alltså Socilademokraterna i det blå blocket. Venstre som är ett högerparti tillhör allstå det röda blocket. Nå, vilken färg är det på Trumps partislips, röd eller blå?

 • D Kratur

  Usch… hoppas hon svamlar rejält i nattmössan. Det hon beskriver vill jag VERKLIGEN inte uppleva…

Mer nyheter

Tipsa oss!

Missa inga nyheter!

Prenumerera på Nya Dagbladets nyhetsbrev!

Följ Sveriges nya framtidsmedia med nyheter, analyser, debatt och unika reportage! Få de viktigaste nyheterna i din mejl. Du kan när som helst avanmäla dig från nyhetsbrevet.

Send this to a friend