Australiens e-säkerhetschef: Yttrandefriheten måste ”omkalibreras”

Totalitära samhällsutvecklingen

publicerad 30 maj 2022
- av Isac Boman
Julie Inman Grant har tidigare arbetat för Microsoft.

Australiens “kommissionär för trygghet på internet”, chefen för myndigheten för e-säkerhet i Australien – Julie Inman Grant, menar att det är hög tid att ”omkalibrera” yttrandefriheten och de mänskliga rättigheterna på nätet.

Under årets upplaga av maktkonferensen World Economic Forum i Davos förkunnade Julia Inman Grant, som representerar Australiens regering i egenskap av “kommissionär för trygghet på internet”, att det är dags att omdefiniera vad som idag av de flesta betraktas som självklara rättigheter online.

– Jag tror att vi måste överväga att omkalibrera en lång rad mänskliga rättigheter som utspelar sig online, du vet, från yttrandefrihet till friheten att vara fri från våld på nätet, förkunnade hon under ett panelsamtal med titeln “Att skapa en tryggare digital framtid”.

Exakt hur Inman Grant vill att yttrandefriheten ska ”kalibreras om” är något oklart, men det tycks handla om mer kontroll och begränsningar av vad medborgarna ska tillåtas skriva och tycka på nätet.

Julie Inman Grant har innan sitt nuvarande uppdrag som myndighetschef under Australiens regering bland annat arbetat för Microsoft och Twitter. Hon anser även att Elon Musks eventuella köp av Twitter och deklarerade ökad yttrandefrihet på plattformen kommer att leda till att ”marginaliserade grupper” tystas.

Den ekonomiske analytikern, författaren och krönikören Pranjal Sharma var på liknande spår och menade i panelsamtalet att världens regeringar bör ha ännu mer långtgående befogenheter att samla in data om sina medborgare, exempelvis deras medicinska historik för att enklare kunna utföra omfattande analyser och kartläggningar.

– Jag anser att regeringen och landet har rätten att ta del av vår data som medborgare, klargör Sharma.

Paneldeltagarna var även överens om att det är av yttersta vikt att ”med kraft” bekämpa vad man anser som “desinformation” i frågor som rör exempelvis hälsa och politik och där de officiella narrativen på olika sätt kan komma att betvivlas.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!