Apple ovetande om att iPhones var sårbara för hackning

publicerad 26 augusti 2016

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


14 150 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Ett israeliskt spionföretag ska ha utnyttjat en bugg i Apples iPhone som gör det möjligt att hacka iPhones. Apple visste från början inte om buggen men uppmanar nu alla iPhone-användare att uppdatera sina telefoner omedelbart.

Det handlar om det israeliska företaget NSO Group, som säljer spionprogram till internationella myndigheter, som ska ha utnyttjat en bugg i iPhone vilket gör det möjligt för en tredje part att ta över kontrollen över telefonen.

För att hackarna ska ta sig in i telefonen skickar man ett sms till iPhone-användaren. Klickar användaren på länken i sms:et kan hackarna ta över telefonen, rapporterar Reuters.

En av dem som fick sin telefon hackad var människorättsaktivisten Ahmed Mansoor.

“När telefonen hade smittats blev Mansoors telefon en digital spion i fickan, som kan använda iPhone-kameran och mikrofonen för att spionera på aktivitet som sker i närheten av enheten. Den kunde även spela in WhatsApp- och Viber-samtal, samt logga hans geografiska position”, skriver it-säkerhetsbolaget Citizen Lab enligt Reuters.

Apple var från en början helt ovetande om buggen, men efter att man blev varse om problemet tog man fram en ny uppdatering och man uppmanar alla användare att omedelbart uppdatera telefonens operativsystem.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!