Apple och Samsung straffas för att ha gjort äldre mobiler långsammare

publicerad 25 oktober 2018

Apple och Samsung straffas av italienska myndigheter för att uppmanat användare att installera program som försämrar prestandan för äldre mobiltelefoner.

Italienska konkurrensmyndigheter straffar de två smartphonetillverkarna med böter för deras agerande. Apple tvingas böta tio miljoner euro och Samsung tvingas böta fem miljoner euro för att bland annat använt ”oärliga affärsmetoder”.

Apple och Samsung blir därmed de första smartphonetillverkarna som straffats rättsligt för att ha gjort sina mobiler långsammare, rapporterar The Guardian.

NyD har tidigare skrivit om att en stämningsansökan riktats mot Apple i USA. Apple hade tidigare erkänt att man gjort äldre mobiler långsammare genom att dra ner på deras prestanda.

Apple uppgav att de medvetet gör sina telefoner långsammare för att förlänga batteriernas livslängd och för att skydda telefonerna under ”särskilda omständigheter”.
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.