IT/Övervakning

Apple stäms för att medvetet dra ner på äldre mobilers prestanda

Apple stäms i USA för så kallat planerat åldrande. Företaget medger att uppgraderingar av äldre modeller av iPhone innebär att de arbetar långsammare, men att skälet inte är planerat åldrande utan för att hjälpa konsumenter så att deras smartphones ska fungera bättre.

ABC News rapporterar att många iPhone-användare lagt märke till hur deras äldre iPhones blir långsammare med åldern och att det börjar efter att telefonerna uppgraderats. Ryktet har därför uppstått att Apple gör detta medvetet för att få konsumenter att hela tiden köpa nya telefoner. ABC News reporter uppger att användare behåller sina äldre telefoner längre idag än tidigare. Istället för att köpa ny telefon efter 1-2 år har många kvar dem i 3-4 år.

Apple uppger att de medvetet gör sina telefoner långsammare för att förlänga batteriernas livslängd och för att skydda telefonerna under “särskilda omständigheter”.

Planerat åldrande snabbar på försäljningen
Kritiker menar att Apple borde ha meddelat öppet att uppdateringar drar ned arbetshastigheten på äldre iPhone-modeller och vad som är motivet. Apple borde även hjälpa sina kunder att lösa batteriproblemet. Ett nytt batteri kostar i USA cirka 80 dollar, motsvarande över 660 kronor.

RT skriver att flera stämningar riktats mot Apple, bland annat från privatpersonen Violetta Mailyan som stämmer Apple på nästan en biljon dollar för planerat åldrade.

 

 

Artikeln har tidigare publicerats på NewsVoice

Liknande artiklar

Copyswede vinner piratmål – Telia tvingas betala &... Föreningen Copyswede vinner målet i Stockholms tingsrätt om den så kallade kassettskatten. Telia tvingas betala 115 milj...
Apple och Samsung straffas för att ha gjort äldre ... Apple och Samsung straffas av italienska myndigheter för att uppmanat användare att installera program som försämrar pre...
Facebook gav enhetstillverkare tillgång till stora... Facebook har försett ett 60-tal enhetstillverkare, däribland Apple, Microsoft och Samsung, tillgång till stora mängder a...

Eftersom du läser det här…

Nya Dagbladet är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning. Vi ägs inte av några mediekoncerner eller utländska riskkapitalbolag. Vi styres inte av industriintressen eller någon politisk korrekthet.

Men att driva fri oberoende media kostar. Med ditt stöd kan vi fortsätta att växa och bli en verkligt utmanande kraft till de gamla mediehusen.

Stöd oss via Swish på 0727220172, PayPal eller via andra alternativ på denna länk.

Tack för ditt stöd!