Apple döms för monopolmissbruk i Ryssland

publicerad 18 augusti 2020
- av Sofie Persson

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


8570 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Rysslands antimonopoltjänst hävdar att Apple missbrukar sin marknadsposition i landet.

Den 10 augusti dömdes Apple skyldiga av Rysslands federala antimonopoltjänst (FAS) för att ha utnyttjat sin dominanta marknadsposition. Teknikföretaget ska ha begränsat konkurrensen på sin Ios-baserade plattform genom reglering av App Store.

Det var i september 2019 som FAS påbörjade åtalet mot Apple och målet har främst handlat om Apples hantering av appar vars funktioner inkluderat föräldrakontroll.

Datasäkerhetsföretaget Kaspersky Lab är målsägande i fallet och uppger att Apple på ”orimliga grunder” har nekat ett antal versioner av applikationen Kaspersky Safe Kids – en app som erbjuder föräldrakontroll men uppges ha tappat flera av sina funktioner när de anpassat sig efter Apples villkor.

FAS säger att Apple har begränsat tillgången av appar med fokus på föräldrakontroll i sin plattform sedan oktober 2018. Det verkar som att det här började i samband med att Apple släppte en egen föräldrakontrol och efter detta medvetet ha blockerat liknande appar på marknaden, även fast apparna uppfyllt alla krav.

Apple behöver åtgärda sina överträdelser, menar FAS, och beordrar företaget att göra förändringar. Alexey Dotsenko, vice ordförande på FAS, säger att App Stores monopol på deras plattform hämmar konkurrensen och att det är viktigt att ha en öppen marknad för alla utvecklare att agera på.

Tillgång till App Store är den enda möjligheten för app-utvecklare att distribuera deras produkter i den Ios-baserade plattformen, och det är extremt viktigt att skapa icke-diskriminerande villkor inom marknaden för att garantera konkurrens, säger Dotsenko.

Apple meddelar att även om man respekterar myndigheternas dom så kommer man att överklaga den.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!