Amerikanska staten stämmer Google

publicerad 30 oktober 2020
- av Sofie Persson
USA:s justitieminister William Barr

USA:s justitieminister William Barr säger att Googles monopol inom sök- och sökannonsering hämmar konkurrensen och inleder nu ett rättsfall mot techjätten.

Google har den senaste tiden spenderat en del tid i rättssalarna, kanske främst med Europeiska unionen gällande bland annat prioritering av bolagets egna tjänster inom sök- och annonslistningar. I USA har företaget dock fått verka i lugn och ro förutom en ändring av Adsense år 2013.

Men nu har USA:s justitieminister William Barr fått nog av Googles konkurrenshämmande hantering av sökningar och sökrelaterad annonsering och stämmer företaget å den amerikanska statens vägnar. Det amerikanska justitiedepartementet menar att Google “upprätthåller sin status som Internets portvakt genom ett regelvidrigt system av exkluderande och sammanhängande affärsavtal som låser ute konkurrens“.

Fokus ligger på IT-jättens dominerande ställning och missbruk av denna gentemot konkurrenter, och lyfter inte specifikt fram de politiska påverkansoperationer man drivit på allt hårdare under senare år.

Målet beskrivs som det största på två decennier av Reuters, där det senaste målet som kan jämföras i storlek var den amerikanska staten mot Microsoft år 1998. I det här målet har åklagare på både federal och delstatlig nivå bidragit till fallets grundsten – förutom det federala fallet har även elva amerikanska delstater lämnat in separata stämningsansökningar mot Google.

Googles VD Sundar Pichai har försvarat företagets agerande i förhör vid den amerikanska kongressen. “När jag leder företaget fokuserar jag på att ge användare vad de vill ha“, menade Pichai.

Googles aktie steg närmare en procent på nyheten, främst till följd av tvivel på marknaden kring huruvida den amerikanska rättsapparaten kommer komma till skott med fallet.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!