Amerikansk polis tillåts använda beväpnade drönare

I den amerikanska delstaten North Dakota får nu polisen rätt att använda sig av beväpnade drönare. Drönarna kommer vara beväpnade med bland annat tårgas, gummikulor och elchockspistoler.

publicerad 1 september 2015
I North Dakota har polisen använt drönare sedan 2013

North Dakota blir den första delstaten i USA som gör det lagligt för polisen att använda de beväpnade drönarna, rapporterar radiokanalen NPR.

Drönarna kommer inte att beväpnas med vad man kallar för ”dödliga” vapen. Istället kommer de vara beväpnade med tårgas, gummikulor och elchockspistoler.

Den nya lagen skrevs från början så att polisdrönarna inte får vara beväpnade, men politikerna som författade lagen fick kompromissa med polisens lobbygrupper. Det krävs att polisen har en husrannsakan innan man använder drönare på privatpersoners mark, men samtidigt kan drönarna vara beväpnade.

I North Dakotas tredje största stad Grand Forks har polisen sedan 2013 två drönare som endast är utrustade med kameror, skriver USA Today.

Kritiker menar att den nya lagen är ytterligare ett steg på vägen mot en militariserad polis i USA.Stöd kriget mot bankerna – bidra till stämningen mot Länsförsäkringar


119 100 kronor av 150 000 kronor insamlade! Läs mer här eller swisha direkt till: 123 611 30 21.


Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.