Amerikansk domstol: Olaglig nätcensur av Biden-administrationen

Nätcensuren

publicerad 11 september 2023
- av Sofie Persson
Joe Bidens regering ligger bakom många påverkanskampanjer på sociala medier.

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


1760 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Biden-administrationen har i strid med grundlagen tvingat sociala medieföretag att censurera innehåll, enligt en amerikansk federal domstol i New Orleans. Vidare lyder domstolsbeslutet att USA:s regering inte får “tvinga eller uppmuntra” till framtida censur.

Domstolen begär nu även ett utlåtande från högsta domstolen.

Missouris tidigare justitieminister Eric Schmitt och Louisianas justitieminister Jeff Landry lämnade förra året in en stämningsansökan tillsammans med ett antal privatpersoner. De hävdar att den federala regeringen samarbetat med sociala medieföretag för att undertrycka yttrandefriheten och med detta brutit mot det första tillägget i USA:s konstitution som rör yttrandefrihet.

I domen framkommer att amerikanska tjänstemän olagligt pressat bland annat Meta, Youtube och X att censurera inlägg man anser ha innehållit “desinformation” relaterade till bland annat valfusk och covid-19. Den federala domstolen i New Orleans i USA har beslutat att Vita huset, FBI och även Centers for Disease Control and Prevention (CDC) inte får “tvinga eller väsentligt uppmuntra” sociala medieföretag att ta bort innehåll som man anser är “felaktig”, rapporterar bland andra Reuters, vilket även inkluderar information om covid-19.

Biden-administrationen hävdar att man aldrig tvingat utan enbart “bett” plattformarna ta bort inlägg man ansåg innehöll “skadlig information”.

Det har tidigare blivit känt i en lång rad sammanhang att Bidens regering på olika sätt försökt kontrollera informationsflödet på sociala medieplattformar för att stämma bättre överens med den egna politiken, något som exempelvis redogjordes för i de så kallade Twitterdokumenten och även formaliserades bland annat under en period i samband med att säkerhetspolisen Homeland Security grundade en styrelse för att “motverka desinformation”.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!