Amazon sparkade anställd i Sverige efter olycka – döms till skadestånd

publicerad 14 oktober 2020
- av Sofie Persson
Amazon dömdes att ersätta mannen med 16 månadslöner och även betala hans rättegångskostnader.

En ingenjör som jobbade på Amazons datacenter i Eskilstuna fick sparken efter att ha skadat sig på jobbet samt klagat över stressig arbetsmiljö. Nu ogiltigförklarar Stockholms tingsrätt uppsägningen och företaget måste betala skadestånd.

Under 2018 rekryterades en ingenjör i 35-års åldern från Nederländerna av Amazon för att arbeta på deras datacenter i Eskilstuna. När han började där var anläggningen fortfarande under uppbyggnad samt saknades det chefer på plats. Han beskriver arbetsplatsen som ”kaotiskt och stressande” och upplevde att han inte fick någon introduktion eller utbildning på plats, skriver Dagens Industri.

Till slut fick han en arbetsledare men relationen mellan dem fungerade inte så bra och ingenjören bad sin chef om bättre stöd i arbetet, men inte heller det fick mannen.

Han drabbades därefter av sömnproblem och råkade ut för en fallolycka i november 2019. Han ramlade från en stege och bröt foten, varpå han blev sjukskriven fram tills april i år. Två månader senare valde Amazon att varsla ingenjören om uppsägning på grund av personliga skäl där ”bristande arbetsprestationer” också nämndes som orsak.

Enligt ingenjörens juridiska ombud via fackförbundet Unionen saknades det helt grund för uppsägningen.

Amazon Web Services saknar kollektivavtal, liksom 9 av 10 andra teknikbolag i Sverige, och detta gjorde att ärendet direkt gick upp i tingsrätten. Både ingenjören och Unionen krävde att uppsägningen skulle hävas. Ärendet upplöstes snabbt eftersom Amazon redan innan domstolshandlingarna erkände att motparten hade rätt.

Nu har Stockholms Tingsrätt dömt företaget att betala 50 000 kronor i skadestånd samt ersätta mannen med 16 månadslöner för den ogiltiga uppsägningen. De ska även stå för ingenjörens rättegångskostnader på 44 000 kronor.

Amazon Web Services är en del av Amazon som i korthet erbjuder företag att lägga ut sin it-drift på entreprenad genom att dra nytta av olika datacenter i världen. På plattformen kan kunderna sedan bygga, distribuera och anpassa olika appar, webbplatser och digitala tjänster.

Företaget är ökända för att ha låga löner och dåliga arbetsvillkor på sina logistikcenter inom e-handelsverksamheten i USA och resten av världen, samt för att aktivt motarbeta facklig organisering. Däremot har villkoren inom Amazon Web Services blivit bättre. Enligt deras svenska årsredovisning hade de på pappret 60 anställda en medellön på drygt 79 000 kronor under 2019. Bolaget driver i dag datacenter i Eskilstuna, Katrineholm och Västerås.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.