Alphabet skrotar planer för ballonginternet

publicerad 28 januari 2021
Planerna på "ballonginternet" skrotas.

Alphabet-konglomeratet, där bland annat Google ingår, ger upp sina planer för ballonginternet – som skulle göra det möjligt att få internetuppkoppling på avlägsna platser. Projektet har visat sig svårt att göra lönsamt.

De senaste åren har flera försökt hitta en lösning på att täcka in hela världen med internetuppkoppling. Till exempel Elons Musks SpaceX har varit inne på ett rymdbaserat nätverk kallat Starlink. Ett annat projekt är Loon, som är ett dotterbolag till Googles moderbolag Alphabet.

Starlink satsar på rymden samtidigt som Loon har satsat på ballonger, men nu har det ballongbaserade projektet lags ner, rapporterar Sweclockers. Enligt rapporten har satsningen varit givande men inte lyckats etablera en kommersiellt gångar affärsmodell.
I ett blogginlägg skriver Loons VD Alistair Westgarth att man hittat villiga investerare under de nio år som bolaget varit verksamt, men att kostnaderna inte kommit ner till en nivå som är hållbart i det långa loppet. Däremot lyfter Westgarth fram det positiva som företaget gjort genom åren, där de…


 


Liknande artiklar: