IT/Övervakning

Allvarliga säkerhetshål i Windows 10 avslöjade

Brister i verktygen Internet Explorer 11, Windows felrapporteringstjänst och Schemaläggaren kan missbrukas av hackare för att få tillgång till administratörsrättigheter över din dator och infektera den med skadlig kod.

Säkerhetshålen har påträffats och offentliggjorts av anonyme Sandboxescaper som tidigare gjort sig känd för just den här typen av avslöjanden, rapporterar IDG.
Att Schemaläggaren har säkerhetsbrister som kan utnyttjas har nu bekräftats, och det gäller både 32-bitars och 64-bitarsversionen av Windows 10. Det finns heller ingen lösning för hur man kan skydda sig mot säkerhetshålet. Bristerna i de två andra verktygen förväntas bekräftas från officiellt håll inom kort.

Det är inte heller första gången som säkerhetsproblem kopplas till Windows. Så sent som i april rapporterade säkerhetsforskaren John Page att hackare kunde stjäla filer från en rad Windows-system på grund av hur Internet Explorer använder och öppnar det äldre filformatet MHT som tidigare användes för att arkivera hemsidor.

Page valde att gå ut med säkerhetsläckan offentligt efter att Windows i flera veckors tid valt att inte åtgärda problemet.


Isac Boman
isac.boman@nyadagbladet.se

 


Liknande artiklar:

Eftersom du läser det här…

Nya Dagbladet är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning. Vi ägs inte av några mediekoncerner eller utländska riskkapitalbolag. Vi styrs inte av industriintressen eller någon politisk korrekthet.

Men att driva fri oberoende media kostar. Med ditt stöd kan vi fortsätta att växa och bli en verkligt utmanande kraft till de gamla mediehusen.

Stöd oss via Swish på 072 722 01 72, PayPal eller via andra alternativ på denna länk.

Tack för ditt stöd!