Allvarliga säkerhetshål i Windows 10 avslöjade

publicerad 27 maj 2019
- av Isac Boman

Brister i verktygen Internet Explorer 11, Windows felrapporteringstjänst och Schemaläggaren kan missbrukas av hackare för att få tillgång till administratörsrättigheter över din dator och infektera den med skadlig kod.

Säkerhetshålen har påträffats och offentliggjorts av anonyme Sandboxescaper som tidigare gjort sig känd för just den här typen av avslöjanden, rapporterar IDG.

Att Schemaläggaren har säkerhetsbrister som kan utnyttjas har nu bekräftats, och det gäller både 32-bitars och 64-bitarsversionen av Windows 10. Det finns heller ingen lösning för hur man kan skydda sig mot säkerhetshålet. Bristerna i de två andra verktygen förväntas bekräftas från officiellt håll inom kort.

Det är inte heller första gången som säkerhetsproblem kopplas till Windows. Så sent som i april rapporterade säkerhetsforskaren John Page att hackare kunde stjäla filer från en rad Windows-system på grund av hur Internet Explorer använder och öppnar det äldre filformatet MHT som tidigare användes för att arkivera hemsidor.

Page valde att gå ut med säkerhetsläckan offentligt efter att Windows i flera veckors tid valt att inte åtgärda problemet.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.