Accepterar gratis wifi – säljer sina barn

Konsumenter idag riskerar både sin säkerhet och integritet för att få använda internet gratis. I vissa fall kan man omedvetet acceptera att lämna bort sitt barn för att få åtkomst till det kostnadsfria nätverket.

publicerad 6 oktober 2014

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


22 420 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


I London genomförde programvaruföretaget F-Secure en undersökning tillsammans med Europol. I ett av Londons mest aktiva affärsområden satte man upp en portabel wifi-hotspot. På bara en halvtimme hade 250 enheter anslutit sig till nätverket som också övervakade all deras internetaktivitet.

När man använder nätverket blev man under en stund tvungen att acceptera ett avtal för att få surfa fritt. Sex personer accepterade användaravtalet, innan det stängdes ner, som bland annat bestod i att användaren skulle ge bort sitt förstfödda barn eller sitt mest älskvärda husdjur för att få åtkomst till fri surf.

“Detta illustrerar den brist på intresse som människor typiskt sätt ägnar sidor med användarvillkor, som ofta är för långa för att läsa och för svåra att förstå”, skriver F-Secure i ett pressmeddelande.

F-Secure rekommenderar att man håller sig borta från fria wifi-nätverk och hotspots eller att kryptera anslutningen. Det gör din anslutning osynlig och din data oläslig för utomstående.

Totalt samlades 32 Mb data ifrån användarna in vilket F-Secure senare raderade under översyn av en advokat.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!