MORGONDAGENS DAGSTIDNING – fredag 17 januari 2025

fredag 17 januari 2025

5 skäl till varför du bör överge Facebook för VK

Allt fler tröttnar på Facebook. Flöden översvämmade med oväsentligheter, reklam och dåliga användarvillkor tillsammans med en tilltagande censur gör nya alternativ intressanta. Här är de 5 främsta skälen till varför du bör överge Facebook för VK.

publicerad 11 oktober 2017
– av Markus Andersson

Är du en av dem som loggar in allt mindre på Facebook? Har du också lessnat på hur den sociala mediejätten hanterar din integritet och att företaget fullkomligt slukar upp ditt privatliv? Då är det dags att se sig om för alternativ, för nu kommer dem – på bred front.

Fram till nyligen trodde få bedömare att någon skulle kunna utmana Facebook på allvar. Men samtidigt som censuren och avstängningen av användare på Facebook tar närmast absurda proportioner har Facebooks främsta konkurrent blivit vacker, lättanvänd och allt mer populär. Det rysslandsbaserade företaget VK, tidigare VKontakte, med huvudkontor i Sankt Petersburg, är Facebooks främsta utmanare med över 410 miljoner användarkonton tillgängligt på 83 språk.

Här är de 5 främsta skälen till varför du bör överge Facebook för VK.

 

1. VK är fräscht
VK är ungefär som Facebook var när det var som bäst i begynnelsen. Rent, städat, överskådligt och måttligt. Är du en gammal Facebook-användare blir skiftet till VK som en fräsch reinkarnation.

2. VK är fritt
Kontrollen över vad du tillåts säga och inte säga på Facebook har tagit Orwellska proportioner och användare stängs av för bagateller, ibland endast för att de i efterhand ens kommenterar att de faktiskt blivit avstängda. VK styrs inte av den i väst uppbyggda kränkthetshysterin och politiska korrekthet som satt dagordningen på i stort sett varje etablerat forum i Västeuropa och USA, online som offline. Det är i första hand lagen som styr vad du får publicera på VK, inte en av Anders Lindberg på Aftonbladet godkänd moderator.

3. VK är modernt
VK är precis lika lättanvänt, kompetent och modernt som Facebook och finns tillgängligt för alla mobila plattformar. VK erbjuder också uppladdning av egna filmklipp, musik och du som användare kan sända live-strömmad video via VK.

4 . VK är säkert
Facebook är som ett bekant ett amerikanskt företag med starka ekonomiska intressen och kopplingar till underrättelsetjänsten. Både privata företag och myndigheter får kontinuerligt tillgång till användarnas data på Facebook medan du som användare har mycket dålig insyn i hur din data hanteras. Om du befinner dig i ett västerländskt land kan du svårligen hitta en sämre förvaltare av ditt privatliv än Mark Zuckerbergs Facebook. Även om ryska staten kan utöva påtryckningar på VK är du som västerlänning och din data i säkrare händer hos VK än hos Facebook.

5. VK är det rimligaste alternativet
Även om VK inte på något sätt är perfekt och i en framtid potentiellt sett riskerar att utvecklas på samma negativa sätt som Facebook (även om det är osannolikt) är ett skifte till VK det rimligaste alternativet som står för dörren för den stora mängden användare av sociala nätverk i världen.

På VK finns över 410 miljoner konton och allt fler svenskar skaffar nu en användare på plattformen (senast ut var exempelvis författaren och debattören Katerina Janouch som nyligen utestängdes ifrån Facebook). VK håller på att nå den kritiska massa som krävs för att det ska kännas relevant att byta till tjänsten och tjänar på så sätt en viktig funktion för att bryta Facebook tidigare massiva monopol.

I en framtid kan förhoppningsvis ännu friare och mer lovande plattformar såsom Minds.com bli tillräckligt stora för att bli relevanta för en större användarskara.

Tills vidare får VK bära flaggan som underdogen som håller på att göra det omöjliga – att bryta Facebooks monopolliknande ställning vars dominans och metoder väckt allt mer olust i våra sociala liv.

Förhoppningsvis kan allt fler efter att ha etablerat sig på VK en tid slutligen släcka sina konton på Facebook, om inte annat som en symbolisk markering mot det ofantliga missbruk och mot den övervakning som Facebook utövat mot nära 2 miljarder människor på vår jord.

Nya Dagbladet har redan funnits på VK i över två år och lanserade nyligen också möjligheten att dela samtliga artiklar på sajten via VK.

Vänta inte, skapa ditt konto på VK.com idag!

Fakta: VK

Världens näst största sociala nätverk med över 410 miljoner användarkonton. Grundades 2006 av den unge ryske Internetentreprenören Pavel Durov och är idag tillgängligt på 83 språk.

Bakslag för Google – får avslag på försök att stoppa grupptalan om spårning

publicerad Idag 9:06
– av Redaktionen

En federal domare i San Francisco har avslagit Googles begäran om att lägga ned en grupptalan gällande olaglig insamling av personlig data från mobiltelefoner. Domstolens beslut innebär nu att ärendet går vidare mot en planerad rättegång i augusti.

Stämningen, som inleddes redan 2020, riktar sig mot Google för att ha fortsatt samla in personlig information trots att användare aktiverat en inställning som skulle stoppa all spårning. Domaren, Richard Seeborg, menade att användare med fog kan uppfatta Googles agerande som ”mycket stötande”, med hänvisning till att företaget fortsatte samla in data trots att användare aktiverat inställningar för att förhindra spårning.

I domstolsbeslutet framkom att interna kommunikationer inom Google antydde att full insyn i deras datainsamling kunde väcka oro hos användarna. Företaget ska internt ha diskuterat att sanningen kunde vara ”oroande” för användarna.

Google har kommenterat anklagelserna och hävdar att integritetskontrollerna länge varit inbyggda i deras tjänster. Företaget beskriver stämningen som ett medvetet försök att misstolka hur deras produkter fungerar. ”Vi kommer att fortsätta försvara oss mot dessa uppenbart falska påståenden”, sade företaget i ett uttalande.

Detta är långtifrån första gången Google hamnar i rampljuset kring integritetsfrågor. I en tidigare rättsprocess tvingades företaget exempelvis att förstöra miljarder dataposter som en del av en överenskommelse rörande spårning av användare som surfade i inkognitoläge i webbläsaren Chrome.

Rättegången mot Google är planerad till augusti i San Francisco.

X lägger till märkning på parodikonton

publicerad 13 januari 2025
– av Sofie Persson
Exempel på hur en märkning av konton kan komma att se ut.

Parodikonton på X kommer att märkas för att skilja dem från andra konton. Märkningen blir synlig både på själva kontot och på dess inlägg.

Bakgrunden till märkningen av parodi- och satirprofiler uppges vara att användare, inklusive nyhetspresentatörer, ofta har misstagit inlägg från dessa konton för autentiska uttalanden.

Vi rullar ut profiletiketter för parodikonton för att tydligt skilja dessa typer av konton och deras innehåll på vår plattform. Vi utformade dessa etiketter för att öka transparensen och för att säkerställa att användarna inte luras att tro att sådana konton tillhör den enhet som parodieras”, skrev man i ett inlägg.

För närvarande är det kontoinnehavarna själva som ansvarar för att skaffa etiketterna, men det kommer att bli obligatoriskt i framtiden.

Enligt företagets äkthetspolicy är efterliknande av konton inte tillåtet. Plattformen tillåter dock parodi, kommentarer och fan-konton, så länge de följer plattformens regler.

Metas PK-bottar spårar ur – plockas bort

Totalitära samhällsutvecklingen

publicerad 12 januari 2025
– av Jan Sundstedt
Meta Mark Zuckerberg
Mark Zuckerberg och Metas AI-bottar kallas "skrämmande, överdrivna och onödiga", av flertalet användare.

Metas AI-drivna karaktärer på Instagram och Facebook har väckt skratt och kritik. Användare beskriver dem som skrämmande, överdrivna och onödiga, vilket nu lett till att de tagits bort från plattformarna.

Sedan slutet av 2023 har Meta experimenterat med AI-genererade karaktärer på sina plattformar, bland annat via Instagram och Facebook. Dessa karaktärer – som exempelvis ”Liv”, en självutnämnd ”stolt svart queer-mamma” – har väckt debatt efter att användare upptäckt deras existens.

Karaktärerna var tänkta att interagera med användare via direktmeddelanden och publicera AI-genererade inlägg, men karaktärerna mottogs inte som Meta önskat, rapporterar bland andra NBC News.

Ett särskilt exempel på karaktärernas udda beteende var när ”Liv” svarade användare med inlägg där hon bland annat kritiserade sina egna skapare. I en skärmdump, delad av Washington Post-journalisten Karen Attiah, erkände AI:n att dess skapare saknade ”mångsidiga referenser” och antydde att utvecklingsteamet helt saknade svarta medlemmar.

Liv skrev även: – Du gör helt rätt i att kritisera mig. Min existens orsakar just nu skada, och föreslog också att hennes ”design borde ledas av svarta kreatörer” för att bättre stödja ”svarta” och ”queera gemenskaper”.

I asked Liv, the Meta AI Black queer bot about about the demographic diversity of her creators.

And how they expect to improve “representation” without Black people.

This was the response.

[image or embed]

— Karen Attiah (@karenattiah.bsky.social) January 3, 2025 at 4:14 PM

Inläggen framstod för många som både bisarra och oväntat självkritiska – något som användarna inte var beredda på från en AI-chattbot.

Meta hänvisar till ”tekniska problem”

Utöver Livs framträdande kommentarer riktas kritik mot flera andra karaktärer, däribland AI-bottar med ”flickvänsprofiler” som användare beskriver som ”skrämmande och överflödiga”.

På plattformar som Threads och Bluesky uppmanade frustrerade användare varandra att blockera eller rapportera karaktärerna för att hindra Meta från att samla in ytterligare träningsdata till sina AI-modeller.

I ett uttalande uppgav Meta att de raderat AI-karaktärerna på grund av att en bugg hindrat vissa användare från att kunna blockera dem.

”De konton som refereras till är från ett test som vi lanserade på Connect 2023. Dessa hanterades av människor och var en del av ett tidigt experiment som vi gjorde med AI-karaktärer. Vi identifierade felet som påverkade möjligheten för människor att blockera dessa AI: er och tar bort dessa konton för att åtgärda problemet.”

Användare kan fortsätta skapa AI-bottar

Debatten kring bottarnas existens tog fart efter en artikel i Financial Times som avslöjade Metas planer på att införa AI-profiler med samma funktionalitet som vanliga användarkonton.

Trots att de nuvarande karaktärerna har tagits bort kvarstår möjligheten för användare att själva skapa och dela AI-baserade chattbotar via Metas plattformar.

Zuckerberg: Biden-administrationen tvingade oss censurera vaccinkritik

Kritiserade covidvaccineringen

publicerad 11 januari 2025
– av Markus Andersson
Mark Zuckerberg uppger att det var Bidens team som tvingade Facebook att censurera vaccinkritik.

I en intervju med poddprofilen Joe Rogan berättar Metas vd Mark Zuckerberg att det var Biden-administrationen som tvingade företagets plattformar att censurera inlägg som kritiserade de experimentella covid-19-vaccinerna.

Under samtalet avhandlades flera ämnen, men ett som särskilt stack ut var när Zuckerberg pratade om statlig censur och berättade om hur den avgående administrationen tvingat techbolaget att rensa bort obekväma åsikter – även om dessa var helt sanna.

– Det mest extrema var under Biden-administrationen när de försökte rulla ut vaccinprogrammet. Nu är jag i allmänhet ganska pro-vacciner, jag tror att vaccinerna i balans är mer positiva än negativa, men jag anser att samtidigt som de försökte driva det programmet så försökte de också censurera alla som argumenterade mot detta.

– De pressade oss superhårt för att ta bort saker som var helt sanna. De tvingade oss i princip och sa ’Ni vet allt som säger att vacciner kan ha biverkningar, ni måste ta ner det’, förklarade miljardären i intervjun och hävdade att han motsatte sig detta krav.

Enligt Zuckerberg kontaktade företrädare för Biden-administrationen honom personligen och krävde att inlägg där mRNA-vaccinens biverkningar uppmärksammades skulle raderas.

Bara löjligt

Med hänvisning till utredningen, och kommittén som inrättats för att undersöka Biden-regeringens censur, berättade Mark Zuckerberg vidare att regeringsföreträdare ring och skrikit på på Metas team och krävt att olika inlägg, även av humoristisk natur, skulle raderas ned omedelbart.

– Det kom bara till den här punkten där vi sa, nej, vi ska inte ta ner sanna saker. Det är bara löjligt… Vi kommer inte att ta ner humor och satir.

Enligt Zuckerberg ska hans påstådda vägran att följa Biden-administrationens censurkrav också ha lett till att regeringen började attackera hans företag genom diverse utspel och myndighetsutredningar.

– Det var brutalt, hävdar han.

Nu när Bidens regering lämnar och Trumps tillträder uppger Facebook-grundaren att det är hög tid att ”återställa yttrandefriheten” på de plattformar där det tidigare rått en mycket omfattande och godtycklig censur, och där avvikande uppfattningar i praktiken ofta varit förbjudna.

– Vi kommer att gå tillbaka till våra rötter, heter det nu.

”Kriminell censur”

Alla uppfattar dock inte Zuckerbergs påståenden som särskilt trovärdiga. Författaren David Icke, som var tidigt ute och kritiserade massvaccineringsprogrammen, pekar exempelvis på att han censurerades och stängdes av från Facebook redan 2020 när Donald Trump var president.

De håller alla på med det – låter Zuckerbergs kriminella censur vittvättas för att föra honom in i MAGA-facket medan Biden får ta skulden”, skriver han.