Katerina Janouch utestängs ifrån Facebook – går över till VK

publicerad 5 oktober 2017
- av Markus Andersson

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


19 730 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Igår blev debattören och författaren Katerina Janouch utestängd ifrån Facebook. Katerina som är starkt kritisk till utestängningen går nu över till Facebook-konkurrenten VK.com.

Janouch som driver Katerina Magasin och är aktuell i samhällsdebatten kring invandring, islam och yttrandefrihet skriver i ett inlägg på sitt eget magasin om avstängningen.

Så har det hänt igen för andra gången på kort tid, att jag blivit avstängd från Facebook. ”Avstängd” på ett rätt raffinerat sätt som skapar en känsla av djup olust och är ett hugg mot självkänslan. Den som får smäll på fingrarna på det här viset får visserligen fortfarande gå in på det sociala nätverket, men storebror bestämmer att du bara får se, inte vara med fullt ut.

Enligt Janouch bestod brottet mot communityreglerna att hon lyft fram det faktum att en kvinna vid namn Fredrika Johansson ifrågasatte ”av nyfikenhet” varför hennes bekant, en Kristin Mårtensson, lajkat hennes reportage om pappan vars 13-åriga dotter gängvåldtogs av fem utländska män.

Detta innebar, enligt åsiktspoliskvinnan Fredrika, att jag ”lyckats hetsa upp en vidrig stämning”. Responsen blev att Kristin, som kritiserats, tackade förfärat för att hon uppmärksammats att hon ”kommit åt gillaknappen, skriver Janouch.

Utestängningen som är en mer sofistikerad typ av avstängning innebär att man inte kan skriva till sina vänner i Messenger, får inte lajka och kommentera andras inlägg och inte heller göra egna inlägg.

Härskartekniken i detta är faktiskt ytterst obehaglig. Ett slags mental elstöt som ska lära den olydiga veta hut. Utfrysning där det sociala mediets chefer avgör att du är olämplig och hur länge du ska vistas i frysboxen. Ett slags sofistikerad mobbning där den utsatte får känna av överhetens makt. ”Communityregler” talas det om, men vad är det för nyckfulla regler egentligen? Begreppet är såväl luddigt som godtyckligt. Det är inte det Facebook jag känner igen, inte det Facebook jag gick med i för åtta år sen., skriver Janouch vidare.

I samband med avstängningen valde Katerina Janouch liksom allt fler svenskar att gå över till det mot Facebook konkurrerande sociala nätverket VK.com som har beskrivits som ett mer öppet och fritt nätverk.

VK.com har över 410 miljoner användare världen över.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!