IT/Övervakning

191 miljoner amerikaners partitillhörighet läckt

Även i USA har man rätten till valhemlighet, men den kan nu ha röjts av läckan

En enorm databas med omfattande uppgifter, bland annat adress, telefonnummer och partitillhörighet har läckt ut. Den omfattar 191 miljoner amerikaners namn, skriver IDG.

Den läckta databasen gör det möjligt att ta reda på vad alla röstberättigade amerikaner röstat på de senaste 15 åren.
Säkerhetsforskaren Chris Vickery, som upptäckte databasen, säger att han inte kunde tro sina ögon när han såg vad den innehöll.

– Jag behövde ta reda på om det var på riktigt, så jag letade snabbt rätt på registret över Texas och sökte på mitt eget namn. Jag blev förbannad över resultatet. Rätt framför ögonen, i en underlig, godtycklig databas jag hittat på nätet, fanns detaljer som kunde leda folk rätt fram till mig. Hur kan någon med 191 miljoner sådana förteckningar vara så slarvig?, säger han till CSO.

Databasen bygger på en sammanställning av en lång rad offentliga uppgifter. Alltifrån adress, födelsedatum och telefonnummer till politisk tillhörighet och deltagande i samtliga val sedan år 2000.

De publikationer som fått ta del av uppgifterna har inte lyckats identifiera vad databasen kommer ifrån. En del amerikanska företag har den här typen av uppgifter för att exempelvis kunna skicka en information till röstberättigade, men det föreligger starka restriktioner hur informationen får användas och offentliggöras.

”Vårt samhälle har aldrig behövt konfronteras med tanken på att alla de här uppgifterna, på en och samma plats, är omedelbart tillgängliga till vem som helst i hela världen oavsett vad de har för syfte. Det är ett tufft besked att svälja”, skriver Chris Vickery i en kommentar på Reddit.

 


Liknande artiklar:

Eftersom du läser det här…

Nya Dagbladet är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning. Vi ägs inte av några mediekoncerner eller utländska riskkapitalbolag. Vi styrs inte av industriintressen eller någon politisk korrekthet.

Men att driva fri oberoende media kostar. Med ditt stöd kan vi fortsätta att växa och bli en verkligt utmanande kraft till de gamla mediehusen.

Stöd oss via Swish på 072 722 01 72, PayPal eller via andra alternativ på denna länk.

Tack för ditt stöd!
  • Ämnen:
  • USA
  • val