191 miljoner amerikaners partitillhörighet läckt

publicerad 5 januari 2016
Även i USA har man rätten till valhemlighet, men den kan nu ha röjts av läckan

En enorm databas med omfattande uppgifter, bland annat adress, telefonnummer och partitillhörighet har läckt ut. Den omfattar 191 miljoner amerikaners namn, skriver IDG.

Den läckta databasen gör det möjligt att ta reda på vad alla röstberättigade amerikaner röstat på de senaste 15 åren.

Säkerhetsforskaren Chris Vickery, som upptäckte databasen, säger att han inte kunde tro sina ögon när han såg vad den innehöll.

– Jag behövde ta reda på om det var på riktigt, så jag letade snabbt rätt på registret över Texas och sökte på mitt eget namn. Jag blev förbannad över resultatet. Rätt framför ögonen, i en underlig, godtycklig databas jag hittat på nätet, fanns detaljer som kunde leda folk rätt fram till mig. Hur kan någon med 191 miljoner sådana förteckningar vara så slarvig?, säger han till CSO.

Databasen bygger på en sammanställning av en lång rad offentliga uppgifter. Alltifrån adress, födelsedatum och telefonnummer till politisk tillhörighet och deltagande i samtliga val sedan år 2000.

De publikationer som fått ta del av uppgifterna har inte lyckats identifiera vad databasen kommer ifrån. En del amerikanska företag har den här typen av uppgifter för att exempelvis kunna skicka en information till röstberättigade, men det föreligger starka restriktioner hur informationen får användas och offentliggöras.

”Vårt samhälle har aldrig behövt konfronteras med tanken på att alla de här uppgifterna, på en och samma plats, är omedelbart tillgängliga till vem som helst i hela världen oavsett vad de har för syfte. Det är ett tufft besked att svälja”, skriver Chris Vickery i en kommentar på Reddit.
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.