MORGONDAGENS DAGSTIDNING – tisdag 20 februari 2024

tisdag 20 februari 2024

Insändarsidan

Yttrandefriheten gör ont – men det gör ondare att leva i ett slavsamhälle

Att strypa yttrandefriheten kan vara ett av de första stegen mot ett samhälle styrt av en diktator. Om man vill att den fria viljan ska fortsätta att existera måste därför yttrandefriheten fortsätta få finnas, på gott och ont. Däremot kan de som har förmågan välja att använda sig av den på ett positivt sätt. Det skriver Selma Gamaleldin i en insändare.

publicerad 24 april 2022
Péché originel et expulsion du Paradis av konstnären Jan Brueghei (1601-1678).
Detta är en opinionstext. Artikelförfattaren svarar för de åsikter som uttrycks i artikeln.

Vad händer när yttrandefriheten stryps, när ”djävulen” (det onda) inte får yttra sig. Ska vi skjuta de som tycker annorlunda än vi? Ska vi slå de som bränner Koranen? Ska vi hota de som gör en hemsk humorsketch om Jesus? Ska vi tysta ner yttrandefriheten så att vi bara har en åsikt kvar i landet? Kan det vara så att det är ett av de första stegen i riktning mot ett samhälle som styrs av en diktator? Vill vi i Sverige påbörja en resa bort ifrån yttrandefrihet och den fria viljan, och istället in i ett slavsamhälle?

Redan i Bibelns allra första bok ser vi att Gud yttrar sig, Han ger Adam och Eva den fria viljan att äta eller att inte äta av den förbjudna frukten, men Gud säger att Han inte vill att de ska äta av den och att om de äter av den så väntas konsekvenser. De väljer att lyda Gud ända tills att djävulen träder in, som har fått rätten av Gud att yttra sig på samma sätt som Gud själv har yttrat sig.

Gud använde sin yttrandefrihet till att tala sanning för Adam och Eva men Djävulen använde sin yttrandefrihet till att ljuga för dem. Eva använde sin fria vilja till att lita på djävulen och yttrade sig vidare till Adam, som i sin tur använde sin fria vilja till att lita på Eva. De väljer att lita på och att lyssna på djävulen och äter därmed av den förbjudna frukten. Deras beslut ledde till svåra konsekvenser, och då förstod de verkligen att Gud hade talat sanning och att djävulen hade ljugit.

Kan ni tänka er att yttrandefriheten och den fria viljan började redan med de två första människorna på jorden. Gud yttrade sig, Gud gav djävulen tillåtelse att yttra sig och Gud har även tillåtit människan att yttra sig inför andra människor.

Gud vill att vi ska yttra oss så att vi får möjlighet att välja mellan det goda och det onda. Hade vi inte haft den möjligheten så hade vi inte varit fria individer, utan istället slavar som är tvingade av Gud att alltid göra det goda. Men Gud vill inte leva i paradiset med några slavar, Gud vill ha människor som faktiskt har valt Honom av egen fri vilja.

Har jag rätt att, i yttrandefrihetens namn, provocera genom att bränna koranen som den danske mannen gjorde? Ja. Men är det vad Jesus säger att vi kristna ska göra? Nej.

Har jag rätt att, i yttrandefrihetens namn, förlöjliga kristendomen genom att göra en sångakt i en kyrka med halvnakna dansande munkar och nunnor och sexistiska utspel som Grotesco gjorde i förra årets melodifestival? Ja. Men är det kristet att göra så? Nej.

Har jag rätt att, i yttrandefrihetens namn, håna muslimernas Mohammed genom att rita hans huvud på en hund som Lars Vilks gjorde? Ja. Men är det kristet att göra så? Nej.

Har jag rätt att, i yttrandefrihetens namn, håna kristnas Jesus genom att göra en humorsketch som handlar om vad för grejer man kan stoppa sitt könsorgan i och att Jesus är en av dessa grejer, som komikern Per Andersson gjorde? Ja. Men är det kristet att göra så? Nej.

1 Petrusbrevet 3: 15 ”Herren Kristus ska ni hålla helig i era hjärtan. Och om någon frågar om ert hopp, ska ni alltid vara beredda att redogöra för det, men gör det ödmjukt och med respekt och rent samvete. Då får de som talar illa om ert goda levnadssätt skämmas för sitt förtal.

1 Korinthierbrevet 10:31 ”Vad ni än gör ska ni göra det till Guds ära, det gäller även när ni äter eller dricker. Var inte till anstöt, vare sig för judar, greker eller för Guds församling.

Om vi vill att den fria viljan ska existera så måste yttrandefriheten finnas på denna jord på gott och ont, men låt oss kristna använda yttrandefriheten på rätt sätt. Vi ska inte provocera, vare sig mot de som är ateister eller de som tillhör en annan religion/ideologi/politiskt parti och inte heller mot de som är våra kristna syskon i kyrkan. Hur ska vi ge människor sanningen? Jo, ödmjukt och med respekt och rent samvete.

Jag blev obarmhärtigt sparkad från mitt jobb för att jag stod upp för min rätt att yttra mig, yttrandefriheten som ger mig rätt att säga vad jag tycker, mitt yttrande var till och med baserat på vetenskap och beprövad erfarenhet, att det endast finns man och kvinna. Jag brände inte ner skolan eller attackerade skolpersonal. Jag vände andra kinden till, som Jesus ber mig att göra. Jag lämnade hämnden till Gud, som bibeln ber mig att göra.

Yttrandefrihet gör ont. Men att leva i ett slavsamhälle är avskyvärt.

Vilket av dessa väljer du?

Selma Gamaleldin

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!Mer från förstasidan
Share via
Missa inte en nyhet igen!

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev idag!

Ta del av ocensurerade nyheter – fria från industriintressen och politisk korrekthet från Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning – varje vecka.

Send this to a friend