Insändare

Foto: Condor/CC BY-NC-ND 2.0

Vem styr våra tankar?

Publicerad 12 november 2016, uppdaterad kl. 12:04

Via media och politik får vi en daglig dos av tankestyrning. Finns det pressfrihet? Eller är media redskap åt en “elit” som håller sig bakom kulisserna?

Dagligen distraherar media oss med underhållning, spel, nöjen, lidelser etcetera och på senare tid finns tävlingar i konst, matlagning och all slags sport. Genom dessa intressen avvänjs vi från egen tankeverksamhet, vilket gör att media – som sprattelgubbar till “eliten” – stakar ut nya tankeriktningar bland allmänheten och inom politiken.

I dagarna har vi tagit del av hur viss media och vissa politiker fört ut sitt hat emot Donald Trump. En ensidig rapportering som distraherar och vilseleder de som inte förmår tänka och undersöka av egen kraft. Har vi blivit ett släkte som kan förmås att tro vad som helst? Att media och politiker har monopol på sanning och visdom är den mest skadliga tro man kan ha. Det är en “ond” cirkel som måste brytas.

De som nu driver sitt hat emot Donald Trump sprider sitt hämndbegär till omvärlden, ett beteende som är av samma slag som de själva anklagar Trump för.

Genom media och politik försvarar “eliten” sig mot alla nykomlingar, i synnerhet om de hotar den bestående ordningen. En mentalitet som de anser vara viktigare för egen särställning, med dess privilegier, än att respektera valutgången.

Ska vi kunna bygga en bättre värld, måste vi bryta de onda känslor och tankestyrningar, så som hat och hämndbegär, som förmörkar våra sinnen.

 

Krister Lind

 • Varmlandstok

  Jag tror nog, att våra journalister gör så gott som de kan.
  Problemet är, att de inte kan bättre än så här.
  Nu kanske journalistyrket dör ut pga den tekniska utveckkingen.
  Ett nytt presstöd, menar jag, vore olämpligt.
  Det är bättre, att den odugliga skiten bara försvinner.
  Andra gör det mycket billigare och mycket bättre.

 • Dacke

  Vem är det som styr våra tankar? Tror vi kan räkna bort mediernas påverkan och det har vi fått bekräftat med Trump där medierna till 95% tagit parti för Clinton. Den stora draken The New York Times har under hela valkampanjen skrivit att Hillary hade en betryggande ledning i alla opinionsundersökningar fram till valdagen. Det här fenomenet är inget nytt utan har visat sig i alla val där medierna skriver att vänstern kommer att vinna valet. Naturligtvis är det ett önsketänkande eftersom journalister, med få undantag är vänster. Nu kan vi se att det hände återigen, den här gången i USA där journalisterna var tvärsäkra på att Clinton skulle bli USA,s nästa president. Det finns en gemensam nämnare i alla val där vänstern inte vunnit, som man förespeglat och det är att man har mycket svårt att inse att det är folket som väljer och inte en liten klick journalister?
  Krister Lind har helt rätt i sina antaganden att hatet mot demokratiska val kommer alltid från dom som talar om yttrandefrihet, men endast då åsikterna sammanfaller med deras egna. Det är därför valet av Trump öppnar en helt ny värld där det förljugna vädras ut och in kommer friska och sunda åsikter.

Tipsa oss!

Missa inga nyheter!

Prenumerera på Nya Dagbladets nyhetsbrev!

Följ Sveriges nya framtidsmedia med nyheter, analyser, debatt och unika reportage! Få de viktigaste nyheterna i din mejl. Du kan när som helst avanmäla dig från nyhetsbrevet.

Send this to a friend