Insändare

”Var vaksam för liljan – för kattens skull”

Liljor är fina att ha över påsken men var vaksam om du har katt - de är nämligen väldigt giftiga för just katter. Det skriver Sascha Camilli på PETA Foundation.

publicerad 23 mars 2021

Liljor är vackra blommor som tyvärr kan vara dödliga för katter – något alla med katt bör vara uppmärksamma på.

Katter är de enda djuren som påverkas av de flesta sorters liljor, och växtens alla delar är giftiga för dem. Om en katt tuggar på en lilja kan han eller hon drabbas av njursvikt inom 24 till 72 timmar. Åk omedelbart till veterinären om det finns en risk att din katt kommit åt en liljeväxt och uppvisar symtom som dålig aptit, diarré eller kräkningar, uttorkning, trötthet, ovanlig törst eller urinering.

Tyvärr är det inte alltid vi kattvänner förstår allvaret i dessa symtom, och det är vanligt att man inte uppsöker vård i tid. Men så länge katten får veterinärvård inom några timmar efter förtäringen kan han eller hon överleva. Så var uppmärksam, håll koll på din katts beteende – och när du piffar upp hemmet med vackra vårblommor så undvik liljor.


Annonser:


 

Sascha Camilli
PETA Foundation


Sascha Camilli är djurrättsaktivist och europeisk press- och projektkoordinator för People for the Ethical Treatment of Animals, PETA.
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.