Insändarsidan

Insändare

“Sverige måste bryta den politiska adeln”

Sveriges 349 riksdagsledamöter är högt jämfört med länder av motsvarande storlek. Argentina med 43 miljoner invånare och Austrialien med 25 miljoner invånare har exempelvis 329 och 226 ledamöter i sina respektive parlament.

Om du tänker efter, hur många riksdagsledamöter har du hört talats om? Jag tror jag gissar rätt när mitt svar är mindre än 20, och då är ändå Sveriges riksdag stor i ett internationellt perspektiv.

Det slog ned som en bomb när det blev känt att vissa av Sveriges riksdagsledamöter försöker kringgå lagen för att på så sätt få ännu mera pengar i fickan, pengar som du som skattebetalare slitit hårt för. Men är inte det största problemet att Sveriges främsta företrädare har så otroligt mycket mer förmåner och arvoden än den genomsnittliga svensken? Genomsnittslönen i Sverige ligger på dryga 34 tusen i månaden utan förmåner, medan riksdagslönen ligger på närmare 66 tusen plus lyxiga förmåner. Exempelvis får du en övernattningslägenhet på adresser i Stockholm som gemene man bara kan drömma om. Det finns även en förmån i form av ett guldkort på SJ och du får gratis telefon, dator och skrivare.

När skillnaderna är så stora mellan politiker och vanligt folk så blir det ett demokratiproblem. För problemen som politikerna stöter på i sin vardag är inte samma problem som en undersköterska stöter på i sin vardag. Hur ska då samma politiker kunna lösa en undersköterskas problem? Logiken går inte ihop. Politiker i riksdagen lever i sin egna verklighet där det råder en toppstyrning från de högsta hönsen i partierna, och där egna åsikter inte är lika viktiga. Svenska politiker idag är mer toppstyrda nickedockor än vad de är politiker och det krävs att vi tar tag i problemen innan demokratin urholkas för mycket.

 

Hampus Andersson, 20 år, studerar i statsvetenskap på högskolan i Halmstad

 


Liknande artiklar:

Eftersom du läser det här…

Nya Dagbladet är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning. Vi ägs inte av några mediekoncerner eller utländska riskkapitalbolag. Vi styrs inte av industriintressen eller någon politisk korrekthet.

Men att driva fri oberoende media kostar. Med ditt stöd kan vi fortsätta att växa och bli en verkligt utmanande kraft till de gamla mediehusen.

Stöd oss via Swish på 072 722 01 72, PayPal eller via andra alternativ på denna länk.

Tack för ditt stöd!