Insändare

”Skydda dig mot bedragare”

Bedrägeribrott har blivit det näst mest förekommande brottet efter skadegörelse. Det gäller att vara varsam och nyttja pålitliga mellanhänder om man kan, skriver Emil Svensson, administratör.

publicerad 27 september 2022

Som administratör i flera köp och säljgrupper på Facebook får jag stor inblick i den svenska begagnatmarknaden. Tyvärr är det ingen rolig syn. Dagligen får jag meddelanden av personer som blivit lurade på pengar eller vara, av den andra parten i affären. Dagligen stänger jag av nya “fake-konton” som har som enda mål i gruppen att lura sina medmänniskor på pengar. Dagligen tar jag bort annonser av personer som försöker “fiska” swish-betalningar av så många personer som möjligt men aldrig kommer skicka någon vara.

Hur ska jag veta om personen är ärlig?” En av de vanligaste frågorna som ställs till mig som admin är frågan om de kan lita på personen de ska göra affär med. Något som tyvärr är omöjligt att svara på, då vissa som kan verka oärliga faktiskt är ärliga och vice versa. Faktum är att bedrägeribrott har blivit det näst mest förekommande brottet efter skadegörelse, av alla brott i Sverige. 449 000 svenska blev utsatta bara förra året. Bedrägerier har under senaste 10-årsperioden ökat med 113 procent och 9 av 10 svenska uppger att de är oroliga för att bli utsatta för bedrägerier på internet.

Hur ska jag göra när jag köper eller säljer begagnat då?”, kan man fråga sig. Det bästa är, som de flesta redan vet, att mötas upp och göra affären fysiskt. I många fall är det däremot inte möjligt att göra det. Då ska man verkligen akta sig från att dela med sig av personliga uppgifter som bankkontonummer eller identitetsuppgifter då det i många fall är just detta som bedragarna är ute efter.

Det viktigaste är att aldrig betala förskott eller skicka varan innan man fått betalt. Detta kan verka motsägelsefullt, någon måste ju betala eller skicka först? Faktum är att det inte alls behöver vara så. Idag finns det tjänster som exempelvis Blocketpaketet (på Blocket) eller Treddy (övriga marknaden), som agerar som en trygg mellanhand i affären så ingen behöver stå risken att bli lurad. Jag förespråkar därför starkt att använda en tjänst likt Treddy för att öka säkerheten i annars otrygga affärer.

Tillsammans skapar vi en tryggare marknad där bedragarna inte kommer åt oss privatpersoner.

 

Emil Svensson
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.