“SD-anhängarnas totalitära sektliknande beteende är skadligt”

Många av Sverigedemokraternas mest högljudda anhängare på sociala medier beter sig som om partiet vore en sekteristisk kult. Detta är djupt problematiskt, skriver Andreas Berg i sin insändare.

publicerad 11 april 2018

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


19 730 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Detta är en opinionstext. Artikelförfattaren svarar för de åsikter som uttrycks i artikeln.

Under den senaste månaden, främst i och med starten av Alternativ för Sverige (AfS), har det kollektiva sektliknande beteendet hos många sverigedemokrater och så kallade “Sverigevänner” blivit väldigt tydligt. Det behöver inte triggas igång genom osaklig kritik mot Sverigedemokraterna eller dess anhängare, utan kan blomma upp genom att någon exempelvis uttrycker stöd för Alternativ för Sverige.

Jag vill dock lägga in en brasklapp. Självklart finns det politiska anhängare som gör tvivelaktiga saker hos alla partier. Denna text riktar inte heller sig till de sverigedemokrater som kan ta konstruktiv kritik utan att börja hota meningsmotståndare. Däremot är detta kultlika och sekteristiska beteende nästintill unikt, eller i alla fall som mest utbrett, bland Sverigedemokraternas anhängare på internet och sociala medier. Inom exempelvis Miljöpartiet, Kristdemokraterna och Vänsterpartiet har man i många frågor relativt högt i tak och det är inte ovanligt att partiets anhängare ofta kritiserar sin partiledare när denne gör någonting som man inte uppskattar.

När Alternativ för Sveriges partiledare Gustav Kasselstrand nyligen kallade till presskonferens i riksdagen taggade han bara etablissemangsmedier på Twitter. Detta fick många av AfS mest trogna anhängare att öppet kritisera Kasselstrand, som tvingades förklara sig på Twitter. Jag har svårt att se att Jimmie Åkesson skulle få en liknande kritik om rollerna var ombytta.

I Facebook-grupper som “Stå upp för Sverige” hotas anhängare till AfS kontinuerligt med våld av sverigedemokratiska anhängare. Även om i stort sett alla etablerade partier har sin beskärda del av våldsromantiserande skrivbordskrigare har hoten mot AfS och dess anhängare nästan uteslutande kommit från sverigedemokratiskt håll – inte från vänstern.

Man ägnar sig även åt en avancerad form av mental gymnastik där logiken inte alltid går ihop. Det tydligaste exemplet på detta är när samma personer som anklagat AfS för att vara skapat av Socialdemokraterna för att stjäla röster från SD inte ser något problem med att Jimmie Åkesson öppnar för att regera med just Socialdemokraterna. Man saknar helt och hållet någon form av kritiskt tänkande vilket inte är ett smickrande persondrag.

Det går inte att förneka att det system vi tvingas leva i idag – ett system där sanningen förtigs och lögnen frodas – är ett osunt sådant och det är därför fullt naturligt och i många fall positivt att folk slår sig loss från den politiska korrekthetens bojor, men tyvärr väljer många att istället försöka driva på en egen politisk korrekthet baserat på sina egna åsikter, där den med andra åsikter ska bespottas offentligt och stängas ute från den politiska debatten. Man beter sig tragiskt nog precis som det system man gör motstånd mot.

I totalitära diktaturer som Sovjetunionen och Nordkorea var och är det tvång att okritisk hylla den “stora ledaren” som var exempelvis Josef Stalin eller Kim Jong-il och Kim Jong-un. I Sverigedemokraterna är den stora ledaren Jimmie Åkesson och till viss mån även partiets “chefsideolog” Mattias Karlsson. Det faller ett löjets skimmer över synen på vad som är en normal syn på en partiledare. Fortsätter utvecklingen med personkulten kring Jimmie Åkesson får vi snart höra om hur dubbla regnbågar uppenbarade sig på himlavalvet när Jimmie Åkesson föddes, precis som Nordkorea säger ska ha hänt när Kim Jong-il föddes.

Gemensamt för den överhängande majoriteten av alla SD:are i den här gruppen är att de tillhör den så kallade “baby boomer-generationen”, det vill säga att de är födda på antingen 40- 50- eller tidiga 60-talet. Det är denna generation (Bildt, Persson, Löfven och i viss mån Reinfeldt) som kommit att styra inriktningen i Sverige de senaste 10-20 åren och som, till skillnad från dagens ungdom, fick åtnjuta möjligheten att få växa upp i ett nästintill helt etniskt homogent Sverige.

Jag hoppas att de som känner sig träffande av denna text inte agerar på ett sådant sätt som bekräftar mina och många andras fördomar. Våga istället att ta debatten med Alternativ för Sverige och försök att argumentera sakligt för varför Sverigedemokraterna är ett bättre parti. En sådan debatt skulle både SD och AfS tjäna på.

 

 

Andreas Berg

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!