“Patetisk propaganda”

Verklighet och retorik skiljer sig åt markant. Sverige går i själva USA:s fotspår där välfärden är kaosartad och kriminaliteten skyhög, skriver Krister Lind.

publicerad 16 mars 2024
Ulf Kristersson och Antony J. Blinken under ceremonin för ratificering av Nato vid utrikesdepartementet i Washington, D.C. den 7 mars 2024.

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


19 730 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Detta är en opinionstext. Artikelförfattaren svarar för de åsikter som uttrycks i artikeln.

Politiker för en patetisk propaganda. Statsminister Ulf Kristersson lovade i TV4 att inga människor ska sägas upp inom sjukvården. Hur är det i verkligheten? Hälso- och sjukvårdssystemet raseras, DN visar att 19 av 21 regioner har underskott. Risken är att tusentals anställda får lämna sina tjänster och som följd kommer plånboken avgöra om du ska få vård eller inte, solidariteten övergår till egoism där var och en får lösa det på egen hand. Än mer patetiskt blir det när politiker i stället väljer att spendera miljarder på militär upprustning.

Sveriges försvarsbudget ligger på cirka 126 miljarder där senaste ökningen är 27 miljarder. Samtidigt tas miljontals kronor bort från välfärden. Det innebär att livskvaliteten försämras. Här borde var och en ställa sig själv frågan: Är vapen och propaganda för krig viktigare än att bevara fred samt öka den sociala och ekonomiska välfärden i Sverige?

Sverige går i USA:s fotspår. Välfärden i USA är kaosartad, kriminaliteten är skyhög och krigshetsens ständiga maktbegär får aldrig nog, med mera. USA har en övertro på att de kan diktera villkoren för övriga världens länder och Sveriges politiker och andra makthavare vill inte vara sämre, kosta vad det kosta vill.

Regeringen har i olika sammanhang, med Kristersson i spetsen, propagerat för att vi måste förbereda oss för krig. När Folk och Försvar hade sin konferens menade Kristersson stolt att det avtal som slutits med USA ger dem fri tillgång till flera av Sveriges militära anläggningar. “Makten utgår från folket” är patetisk. Diktatoriskt överlämnar politikerna Sverige till USA och Nato utan att bry sig om att fråga medborgarna.

De som har “råg i ryggen” borde göra gemensam sak och kräva nedrustning av försvaret till förmån för fred och ökad välfärd, samt ställa ansvariga politiker till svars eftersom de i Nato-frågan och i raseringen av välfärden tar sig friheten att diktatoriskt köra över portalparagrafen “Makten utgår från folket”. Är det någon som verkligen tänker på hur vi lever? Det enda som kan förändra politiken och tillvaron är då folket reser sig ur soffan och i handling visar: NU är det nog!

 

Krister Lind

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!