“Migrationsverket bryter mot mänskliga rättigheter”

Frånvaron av klara tidsramar och tydliga besked från Migrationsverket skapar stora praktiska problem. Det skriver Nadia El som kom till Sverige från Marocko för två år sedan och berättar om sina erfarenheter.

publicerad 25 augusti 2023
Utvisning

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


4360 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Detta är en opinionstext. Artikelförfattaren svarar för de åsikter som uttrycks i artikeln.

Jag kom från Marocko till Sverige för två år sedan. Jag lärde mig lite svenska på SFI-skolan, som jag hoppas ska hjälpa mig att skriva den här artikeln och förmedla min idé till läsarna genom den.

Artikel 13 i den allmänna förklaringen om de mänskliga rättigheterna säger:

1. Var och en har rätt till fri rörlighet och att välja sin vistelseort inom statens gränser.

2. Var och en har rätt att lämna vilket land som helst, inklusive sitt eget, och att återvända till sitt land.

Men Migrationsverket här har en annan åsikt. Du, en fri person, nekas din rätt att flytta och resa utanför Sveriges gränser medan du förnyar ditt uppehållstillstånd. En av er kan fråga mig, vad är anledningen till att man reser under förnyelsen av uppehållstillståndet? Vänta ett tag tills du får det och res efter det. En mycket bra fråga, kära läsare, oavsett att det kan inträffa en omständighet för dig som kan tvinga dig att resa under just denna period, men det du inte vet är att Migrationsverket behöver långa månader som kan överstiga ett år för att sända ärendet om förlängning av din vistelse. Under dessa månader är du förbjuden att resa av någon anledning.

För att göra bilden tydligare för dig ska jag ge ett exempel på mitt fall. Jag skrev i början av artikeln att jag kom till Sverige för två år sedan, som en del av min mans ansökan om familjeåterförening. Jag fick barn i juni 2022, så jag bestämde mig för att resa för att besöka min familj med min bebis innan mitt uppehållstillstånd, som kommer att vara giltigt i ytterligare sex månader, löper ut. Men vänta, jag måste skaffa ett uppehållskort till min dotter först. Jag skickade in en begäran till Migrationsverket om detta, och jag planerar att resa efter att hon fyllt tre månader, så det föll mig inte in att svaret skulle dröja längre. Men återigen, Migrationsverket hade en annan uppfattning. Tre, fyra och fem månader har gått och vi har inte fått något svar. Sedan gick mitt uppehållstillstånd ut och vi kunde inte resa. Jag sa att det är okej, jag väntar på att min vistelse ska förlängas och under den tiden kommer vi definitivt att få svar angående bebisens vistelse också, och vi ska resa efter det.

Efter ytterligare fyra månaders väntan fick min syster ett barn, och hon bor i ett europeiskt land, och jag hade lovat henne att jag skulle besöka henne efter hennes barns födelse för att hjälpa henne och ta hand om henne under denna period, speciellt eftersom hon bor ensam. Jag skrev till Migrationsverket och frågade dem om möjligheten att resa inom Europeiska unionen, och jag förklarade min systers situation för dem. Svaret var att jag inte kan resa utanför Sverige, och om jag måste kan jag inte återvända och jag måste vänta i det land som jag rest till tills mitt uppehållstillstånd är utfärdat eller en visumbegäran utfärdats som för vilken utländsk person som helst i Sverige, utan några garantier för acceptans. Återigen kunde jag inte resa och höll inte mitt löfte till min syster.

Du väntar, bokstavligen, på obestämd tid, vilket försätter dig i en situation där du inte kan planera någonting i ditt liv.

Jag planerade igen att resa för att besöka min familj i juni i år och köpte flygbiljetterna i hopp om att våra uppehållskort har utfärdats. Men än en gång hade Migrationsverket en annan åsikt. För två månader sedan firade jag födelsedagen för min dotter, som gått sitt första år, och Migrationsverket har fortfarande inte fattat något beslut om hennes uppehållstillstånd. När detta skrivs väntar jag och min dotter fortfarande på att vårt uppehållskort för att kunna resa.

Jag skickade en begäran om att påskynda ett beslut angående min akt och min dotters akt, men den avslogs. Och om du ska fråga mig varför jag inte motsatte mig det, så ska jag helt enkelt svara dig att även om domstolen dömde till min fördel, så skulle den inte kunna tvinga Migrationsverket att genomföra domen, vilket är vad som faktiskt hände med många människor som fick vänta trots att det fanns ett domstolsbeslut till deras fördel. Så jag får ingenting. Sedan, när vi äntligen får vårt uppehållstillstånd, kommer hälften eller mer av vistelsen att ha passerat, och vi behöver vara redo att ansöka igen två eller tre månader senare. Vilket nonsens!

Det konstiga är att det respekterade Migrationsverket inte bestämmer något datum för att svara på ditt fall. Du väntar, bokstavligen, på obestämd tid, vilket försätter dig i en situation där du inte kan planera någonting i ditt liv.

Min fråga till Migrationsverket, till riksdagen, till den svenska regeringen och till juristerna i detta land: Varför får jag reseförbud under tiden jag förnyar mitt uppehållstillstånd? Varför finns det inga lösningar för mig och människor i samma situation som mig så att de kan röra sig fritt? Varför måste vi, invånarna, betala priset för Migrationsverkets dröjsmål med att granska akterna? Varför finns det inget parti som kan lösa problemet mellan oss och Migrationsverket? Till sist, betraktas det som ett fängelse att jag kommer att bo i Sverige?

 

Nadia El

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!