Insändare

”Mångkultur eller kolonisation?”

Om en afrikan som föds i Sverige är ”lika svensk som en ursprungssvensk”, då måste väl de första vita kolonisatörernas barn i Nordamerika vara lika amerikanska som ursprungsamerikanerna?

publicerad 19 december 2022
Träsnitt från 1628 som föreställer massakern i Jamestown.

Globalister och vänstermänniskor är rörande överens om att den europeiska koloniseringen av Nordamerika var av ondo. I ingressen presenterade jag en tankevurpa kring detta. Om vi använder den moderna vänsterns logik kring detta så blir det ett rungande hyckleri.

Massinvandringen till dagens Europa anses vara ”berikande” och alla som motsätter sig denna anses vara rasister. Var även ursprungsamerikanerna rasister som motsatte sig massinvandringen av vita?

Hövdingarna Geronimo och Sittung Bull stred för sin egen etniska grupp mot en annan, vitt skild, etnisk grupp. Ingen anser väl dessa vara trångsynta rasistiska mörkermän? Skulle dessa blott acceptera att det var ”en tid av förändring”?

Var Powhatan-stammens massakrer mot Jamestown i Virginia rättfärdigade, eller var de terrordåd?

Om alla som kommer till Sverige blir svenskar, då borde väl alla som kom till Nordamerika blivit amerikaner – likt ursprungsbefolkningen? Om Rinkeby fortfarande anses vara svenskt – då måste väl Nordamerika fortfarande anses vara ursprungsamerikanskt?

Bävande svensk
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.