Insändare

”Många fel kring vad som slutade med döda schimpanser”

publicerad 17 december 2022

Dödsskjutningen av de fyra schimpanser som rymde från Furuviksparken upprörde många, men primaternas längtan efter frihet borde inte komma som någon överraskning. Vilda djur längtar efter frihet precis som vi gör, och om de får en möjlighet att fly så tar de den.

Tyvärr så är det ofta så att deras försök att nå frihet ofta blir det sista de gör – som var fallet här – då många vilda djur i fångenskap som försöker följa sina naturliga instinkter dödas, fast de inte har gjort något fel.

Räddningen för deras art såväl som många andra arter är att bevara deras naturliga habitat, som inskränks av människan alltmer och i en förödande takt.

Om vi känner med de här schimpanserna måste vi hitta lösningar för att andra ska kunna överleva och må bra i sin naturliga miljö, inte bakom galler.

 

Sascha Camilli


Sascha Camilli är djurrättsaktivist och europeisk press- och projektkoordinator för People for the Ethical Treatment of Animals, Peta.
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.