Insändare

”Korset i flaggan talar om Jesus”

publicerad 27 juli 2017

Har du tänkt på att vår svenska flagga har ett kors som symbol? Jag har sökt lite på nätet om detta, och hittar knappt någonting om kristna ­förklaringar. Men självklart är det så att korset i den svenska flaggan beror på att Sverige en gång var ett ­kristet land. Det gula korset talar om att Jesus dog på ­korset men är nu uppstånden. Den blå färgen på flaggan talar om himlen där Jesus bor.

Annars förklarar de flesta sidorna på nätet att de ­blågula färgerna i den svenska flaggan under lång tid har använts som svenska färger, bland annat i folkunga­ättens vapen som blev Magnus Ladulås kungavapen 1275, samt i Tre kronor-vapnet.

Hissa flaggan på nationaldagen den 6 juni och tänk då på vems kors det handlar om. Och på grund av detta ­korset så har vi det himmelska hoppet som den blåa ­färgen symboliserar.

 

Ulrik Petersson
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.