“Håll djuren trygga under Halloween”

publicerad 24 oktober 2023

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


14 150 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Detta är en opinionstext. Artikelförfattaren svarar för de åsikter som uttrycks i artikeln.

Halloween är en skrämmande rolig tid då vi kan ge oss själva och andra gåshud på ett skojfriskt sätt, men det är viktigt att vi gör det utan att skada andra djur. Alla kan vara snälla med hjälp av de här tipsen och att se till att inget otäckt händer djuren medan vi firar allt som är spöklikt under Halloween.

Gör en god gärning för spindlarna genom att lämna deras nät i fred – fåglar och andra små djur kan trassla in sig i de falska spindelnäten. Lämna inte heller ballonger, serpentiner eller andra dekorationer där djur kan äta upp dem. Maskeraddräkter är enbart för människor. Kläder kan begränsa djurens andning, syn och rörelser, och de kan kvävas av små tillbehör och attiraljer.

Kan du inte smaska i dig allt godis på en gång? Förvara det på säkert avstånd från små tassar. Snask för människor, särskilt choklad, russin, nötter och produkter sötade med xylitol, kan vara livsfarligt för djur.

”Spöken” kan dyka upp på gatorna under Halloween och djur – särskilt svarta katter – kan lätt bli måltavlor för upptågsmakare. Se till att dina lurviga familjemedlemmar håller sig lugna och trygga på en stilla plats i ditt hem. Placera dessutom läskiga pumpor, ljus och andra dekorationer där busiga fyrbenta vänner inte kan nå dem, och skräm aldrig upp sällskapsdjur eller vilda djur med fyrverkerier.

 

Sascha Camilli,
Stiftelsen Peta

Sascha Camilli är djurrättsaktivist och europeisk press- och projektkoordinator för People for the Ethical Treatment of Animals, Peta.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!