“Ge inte bort djur som julklappar”

publicerad 20 december 2019
Detta är en opinionstext. Artikelförfattaren svarar för de åsikter som uttrycks i artikeln.

Julen är “den bästa tiden på året”, men det är inte den bästa tiden för att skaffa en ny katt, hund eller annat djur till familjen. Därför är det viktigt att motstå frestelsen att ge bort en livs levande varelse som “gåva”.

Sällskapsdjur kräver mycket tid, uppmärksamhet, tålamod och pengar – saker som är knappa i dessa tider. Att adoptera katter och hundar innebär ett åtagande på minst 15 år för att ta hand om och älska dem villkorslöst. En adoption handlar också om att hitta en individ som passar familjemedlemmarnas aktivitetsnivå, erfarenhet, förmåga och personlighet. Dessa beslut kan man inte fatta åt någon annan.

Många djur som varit “gåvor” överlämnas till härbärgen eller dumpas utomhus för att dö efter att festligheterna dött ut, när nyhetens behag är borta och familjerna känner sig överväldigade.

Snälla låt inte högtiden sluta i hjärtesorg. Om du är säker på att dina nära och kära vill ha ett sällskapsdjur, och att de är redo och har möjlighet att ta hand om dessa under hela deras liv, fundera då på att slå in en matskål, ett koppel och ett presentkort på adoption i ett närliggande djurhem. Då kan mottagaren själv välja en individ som passar deras personlighet och livsstil efter att den hektiska julhelgen är förbi.

 

Sascha Camilli
PETA Foundation

Sascha Camilli är djurrättsaktivist och europeisk press- och projektkoordinator för People for the Ethical Treatment of Animals, PETA.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!