Insändare

”Ge inte bort djur som julklappar”

publicerad 19 december 2020

Att köpa en valp eller en kattunge som julklapp är ingen bra idé. Det skriver Sasha Camilli från PETA.

Julen kommer att bli annorlunda i år, och efter månader av restriktioner är det många av oss som längtar efter en distraktion från vardagen. Men att köpa en valp eller en kattunge är inte lösningen på vår rastlöshet. Djur är levande, tänkande, kännande varelser och ett 15- till 20-årigt åtagande – inte underhållare på besök eller presenter som kan lämnas tillbaka om de ”inte fungerar”.

Omplaceringshemmen förutspår ett högt antal övergivna och försummade djur den här julen, när arbetslöshet och ekonomiska påfrestningar börjar kännas av. Även under ”vanliga” år är julperioden känd som ett dåligt tillfälle att ta hem ett djur, när ens förråd av tid, pengar, tålamod och uppmärksamhet redan är sinande.

Om man är säker på att man är beredd att ta ansvar för ett djur livet ut – vilket inkluderar att betala för både rutin- och akutbesök hos veterinär och stå för dess uppfostran, mat, leksaker, sovplats, motion, underhållning och allt annat den kommer att behöva – kan man istället planera att adoptera ett djur från ett omplaceringshem efter julen.

Vänligen,

Sascha Camilli

People for the Ethical Treatment of Animals (PETA)


Sascha Camilli är djurrättsaktivist och europeisk press- och projektkoordinator för People for the Ethical Treatment of Animals, PETA.
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.