Insändare

”Förtidsröstning i EU valet möjliggör politiskt åsiktsregistrering”

Niklas Blomgren skriver i en insändare att hans röstkort lades tillsammans med valsedlarna i samband med förtidsröstning i EU-valet och undrar om inte detta strider mot regeringsformens förbud mot möjlig åsiktsregistrering.

publicerad 21 maj 2019

Vid inlämning av min förtidsröst till EU valet, så lades mitt röstkort och valsedlarna tillsammans i ett förslutet kuvert för att skickas till vallokalen på valdagen.

På val.se står att läsa:

I en lokal för förtidsröstning finns det ingen röstlängd att pricka av att du röstat. Dina valkuvert skickas därför tillsammans med röstkortet till din vallokal på valdagen. I vallokalen pricks du av i röstlängden och röstkortet skiljs från valkuvertet eller valkuverten. Det innebär att dina valkuvert inte kan kopplas ihop med ditt röstkort när rösterna räknas.


Annonser:


Detta möjliggör under transport och förvaring faktiskt en möjlighet att för valarbetare och andra aktörer såsom Postnord med flera att koppla mig som person till min politiska uppfattning. En fara för missbruk finns förstås här för utnyttjande av åsiktsregistrering vilket är förbjudet enligt 2 kap 3§ i regeringsformen.

När jag konfronterade valförrättaren menade att ”det inte finns någon som skulle ha tid med något sådant”. Men det torde vara grundlagsvidrigt att möjligheten överhuvudtaget finns.

Kan det rentav utgöra ett brott mot och ett hinder för den enskildes grundläggande frihet och yttrandefrihet då blotta misstanken att åsiktsregistrering kan förekomma?

 

Niklas Blomgren
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.