“Fokuserar vi på rätt saker?”

I dagsläget läggs det mycket fokus på vad händer i länder utanför Sverige, men verklig förändring utgår från det lokala och det lilla. Det skriver Krister Lind.

publicerad 3 oktober 2023
En svensk tiger-skylt.

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


19 730 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Detta är en opinionstext. Artikelförfattaren svarar för de åsikter som uttrycks i artikeln.

Jag undrar om vi fokuserar på rätt saker? I dagsläget läggs det mycket fokus på sådant som händer i länder utanför Sverige. Visst är det bra att ta del av sådant som händer i andra länder. Men om vi ska ha möjlighet att rätta till problem och bidra till förändring i det svenska samhället måste vi börja där vi befinner oss; närområde, kommun, region och Sverige som land.

Det är dags och inse att kampen mellan “vänster-” och “högerpolitik” har övergått i en kamp om att vara globalist eller nationalist, liberal eller konservativ etcetera. Säkert är det någon som frågar om det spelar någon roll. Klart det gör. Svensk politik och medborgarnas åsikter är ett minne blott. Den som hänger med minns finanskrisen 2007 då banker sades hamna i kris. Till råga på allt blev det skattebetalarna som fick rädda upp situationen så att banker och redan förmögna tjänade ännu mer pengar. “En svensk tiger”. Ja, inte blev det några nämnvärda protester. Så ej heller då svenska politiker, med medborgarnas goda minne, överlämnar besluten till “Brysselkorvarna” inom EU. Och inte sker det några radikala protester hos medborgarna då elpriser och bränslepriser rasar i höjden eller när sjukvård och skolor raseras. “En svensk tiger” och så förblir det när det inte existerar någon enhet och sammanhållning bland medborgarna.

Trots alla skatter hamnar allt fler i kris och får uppsöka soppköken. “Vad fan får vi för pengarna”? Bra fråga. Det finns inte någon gemensam kamp. Enklast är att förlitar sig på att någon annan gör det åt oss. Svenska politiker och andra, så kallade auktoriteter, bedriver i sin iver en rasering av samhället. Och de lägger hellre pengar på konflikten i Ukraina, trots att pengarna används till vapen som skadar och dödar, istället för att bevara det fina som svenska medborgare tidigare byggt; skola, vård, omsorg med mera. Skit samma om svenska skolan inte kan bidra med det mest grundläggande; läsa och skriva etcetera. Trots att detta är en grundförutsättning för att kunna kommunicera sitt inre och sina tankar till andra. “En svensk tiger” låter andra göra det åt oss.

 

Krister Lind

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!