“Det finns inga bortkastade röster”

Det finns inga bortkastade röster. Alla partier har varit små och börjat från noll. Det skriver Paul Nilsson i sin insändare om Alternativ för Sverige (AfS) inför riksdagsvalet.

publicerad 16 mars 2018
Personen på bilden har inget med artikelns innehåll att göra
Detta är en opinionstext. Artikelförfattaren svarar för de åsikter som uttrycks i artikeln.

När jag läser inlägg på olika internetsidor från SD-sympatisörer som är negativa till det nybildade partiet Alternativ för Sverige (AfS) så är det ofta två invändningar som SD-sympatisörerna har mot AfS. Den ena invändningen är att AfS bidrar till splittring av rösterna. Detta håller jag inte med om. Det är SD som bidrar till denna splittring genom deras ansträngningar att bli ett salongsfähigt och accepterat parti av sina politiska motståndare. Detta har lett till ett missnöje mot SD:s politik och utveckling. Ur detta missnöje bildas nya partier, till exempel AfS.

Den andra invändningen är att en röst på AfS blir bortkastad om de inte kommer in i riksdagen. Det blir den inte. Det finns inga bortkastade röster. Alla partier har varit små och börjat från noll. Att inte rösta på att parti som anses ha små chanser att komma in i riksdagen, men som man anser är det bästa partiet, är mer bortkastad än att rösta på ett parti som finns i riksdagen men som man anser vara sämre än det parti som man anser vara bäst, men som inte blir invalt i riksdagen.

Om AfS får mer än en procent av rösterna i riksdagsvalet den 9 september så får de gratis valsedlar utplacerade i alla vallokaler i de två kommande allmänna valen 2022 och 2026. Om AfS får mer än 2,5 procent av riksdagsrösterna så får de också partistöd. Detta bör dom som sympatiserar med AfS, men som inte vill rösta på partiet med argumentet att de har liten chans att komma in i riksdagen, tänka på när de ska rösta i höstens val.

 

 

Paul Nilsson 

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!