Insändare

”Dags att tänka om kring kräftskivan?”

publicerad 14 augusti 2019

Det är dags att uppdatera formatet på de förlegade kräftskivorna, med tanke på allt vi numera känner till om kräftor och andra skaldjur.

Varför? Därför att vi med säkerhet vet att skaldjur känner smärta. Då European Food Safety Authority har fastställt att skaldjur är kapabla att känna smärta och deras rekommendation är att åtgärder bör vidtas för att undvika deras lidande om möjligt.

Och precis som människor och andra djur så värderar skaldjur sina liv och de vill inte dö. Många människor insåg detta först förra året då en video spreds där en kräfta offrar en klo för att undvika att hamna i en gryta med kokande vatten på en restaurang i Kina. Mannen som filmade videon adopterade sedan kräftan. Forskning på kräftor har visat att de även är kapabla att komma ihåg information och kan lida av oro och ångest.

Att koka ett djur levande, vilket djur som helst, är extremt grymt och inte något som man ska fira. Starta en ny och fräsch tradition i år genom att hålla en kräftvänlig fest och servera vegansk plockmat, såsom ugnsrostade kronärtskockor med dip, jackfruit tacos, ugnsbakad avokado, och vegetariska vårrullar.

 

Sascha Camilli
PETA Foundation


Sascha Camilli är djurrättsaktivist och europeisk press- och projektkoordinator för People for the Ethical Treatment of Animals, PETA.




Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.